Mitä tehdä ylimääräisille kirjoille?

Nykypäivänä monet vanhat kirjat ovat sellaisia, joille ei syystä tai toisesta enää löydy ostajia tai edes ottajia. Vuosien saatossa tekemäni lukuisat kotikäynnit ovat opettaneet, että suurin piirtein joka toisesta tavanomaisesta kotikirjastosta löytyy vähintään yksi tietosanakirjasarja, jokin historiallinen sarja (yleensä Grimbergin ”Kansojen Historia”), jokin luontoaiheinen sarja sekä vaihteleva määrä kirjakerhojen tai Valittujen palojen kautta tilattua kirjallisuutta. Monesti joukossa on vielä vanhemmilta tai isovanhemmilta perittyä vanhempaa kaunokirjallisuutta, jolla ei nykyään juuri kysyntää ole. Ylimääräiset kirjat voivat jossain muodostua varsinaiseksi pulmaksi.

Kirjojen kohtalo alkaa monesti mietityttämään, kun edessä on esim. muutto uuteen asuntoon. Pakkaamisen ja kantamisen lisäksi hyllyssä käyttämättömänä seisovat kirjat voivat tuntua melko kalliilta alivuokralaisilta - varsinkin jos sattuu asumaan pääkaupunkiseudulla! Onko kirjat sitten vietävä kaatopaikkajätteeksi vai voisiko niille löytyä jokin mielekkäämpi tulevaisuus? Tässä muutamia vinkkejä:

Kirjojen muuttaminen rahaksi

Ennen kuin pakkaat kirjoja kirjahyllyistä laatikoihin, ota niistä muutama valokuva. Työlästä listausta ei kannata laatia, sillä kuvat kertovat kokoelmasta aivan riittävästi. Kuvien kanssa on sitten helppo lähestyä antikvariaatteja tarjouspyyntöjen merkeissä. Kuten edellisessä blogikirjoituksessani kerroin, antikvariaattiala on muuttunut paljon, joten kaikille kirjaerille ei ole helppo löytää ostajaa. Aina kannattaa kuitenkin kysyä! Jos erässä on riittävästi myyntikelpoisia kirjoja, Finlandia Kirjalla palveluumme kuuluu halutessasi myös myyntikelvottomien kirjojen poisvienti. Suurin osa näistä kirjoista päätyy vuosittaiseen hyväntekeväisyystapahtumaamme ”Ilmaisen kirjan päivään”.

Jos kirjoja on vain muutamia, antikvariaatit eivät niistä välttämättä kiinnostu. Silloin kannattaa turvautua netin tarjoamiin mahdollisuuksiin:

  • Huuto.net on edelleen yleensä paras paikka myydä yksittäisiä kirjoja, sillä se tavoittaa todella suuren ostajakunnan maanlaajuisesti. Huudon suosio on kuitenkin laskenut, ja kirjoille voi nykyään odottaa melko pitkiä myyntiaikoja. Edulliset hinnat vauhdittavat tietenkin myyntiä. Hintoja ei kannatakaan asettaa liian kunnianhimoisesti, sillä ostajat odottavat saavansa kirjat ammattikauppiaita halvemmalla ostaessaan yksityishenkilöiltä.
  • Tori.fi toimii hyvin silloin, kun kirjojen myyminen yksitellen tuntuu liian työläältä eikä postittaminenkaan houkuttele. Sopiva ostaja voi löytyä läheltä ja kaupat sujuvat mutkattomasti ilman suurempaa vaivaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurempaa erää myytäessä kirjan kappalehinta on asetettava murto-osaan siitä, mitä yksittäisistä kirjoista voisi pyytää. Harva ostaja kokee suuremman kirjaerän vastaavan juuri omia senhetkisiä tarpeitaan, joten paljousalennuksen on oltava huomattava.
  • Myös sosiaalinen media toimii nykyään hyvin sekä yksittäisten kirjojen että vähän suurempien erien kauppapaikkana – tästä esimerkkinä Facebookin Kirjakirppis-ryhmä. Monet myyvät edelleen kirjoja perinteisillä kirpputoreilla, mutta lopputulokseksi jää usein juuri ja juuri pöytävuokraan riittävä myyntitulo. Kaupan päälle saa vielä pakata ja kuljettaa myymättä jääneet kirjat pois.

Uusi elämä uupuneille kirjavanhuksille

Jos ostajaa ei löydy ja itse myyminen tuntuu liian työläältä, voivat kirjat silti kelvata lahjoituksena. Valitettavasti ylimääräiset kirjat ovat nykyään monella päänvaivana, ja erilaisilla laitoksilla on yleensä jo riittävästi lahjoituksina saatua kirjallisuutta omiin tarpeisiinsa. Kirjastoissa on kuitenkin usein kirjanvaihtohyllyjä, minne voi saada pienen määrän kirjoja toimitettua. Myös osa kierrätyskeskuksista, vanhan tavaran liikkeistä ja kirpputoreista huolii edelleen kirjoja ilmaiseksi – joskin usein valikoiden.

Monesti voi olla, että laadukas klassikkoteos tai uudehko suosikkikirjakaan ei tahdo löytää uutta kotia. Yhtenä mielenkiintoisena vaihtoehtona kirjojen kierrättämisessä voi kokeilla bookcrossingia. Yksinkertaisimmillaan siinä jätetään kirja julkiselle paikalle toisen löydettäväksi. BookCrossing.com –sivustolla voit kuitenkin tutustua ihan suomeksi tarkemmin bookcrossauksen mielenkiintoiseen maailmaan, missä kirja merkitään yksilöllisellä tunnuksella mahdollistaen sen liikkeiden seuraamisen maailmanlaajuisesti lukijalta toiselle. Tällainen kirjojen ”vapauttaminen” vaatii jonkin verran aikaa ja harrastuneisuutta, mutta toimii hyvin erityisesti silloin, kun olet itse muodostanut tunnesiteen kirjoihisi!

Vaikka kirja ei kelpaisi kenellekään, ei sitä tarvitse silti hylätä kaatopaikkajätteeksi. Pehmeäkantiset kirjat käyvät suoraan paperinkeräykseen. Kovakantisista voit irrottaa kannet esim. mattoveistä apuna käyttäen ja kierrättää erikseen sivut paperinkeräykseen ja kannet kartonkikeräykseen. Muovi- ja nahkakannet eivät kuitenkaan käy kierrätettäväksi.

 

Etenkin vanhoista nahka- ja korukantisista kirjoista voi askarrella monenlaisia hyöty- ja koriste-esineitä. Jos askartelu ei kuulu omiin harrastuksiin, lähipiiristä voi löytyä joku, joka innostuisi näistä tyylikkäistä elämää nähneistä kirjoista. Kirjoista voi askarrella vaikka mitä, mutta vaikka peukalo sijaitsisikin lähellä kämmenen keskiosaa, kirjat taipuvat helposti vaikkapa taulunkehyksiksi tai säilytysrasioiksi. Kätevä kodin nikkari saa niistä aikaan jopa kokonaisia huonekaluja, jotka varmasti erottuvat massasta! Ideoita voi hakea esim. Pinterestin kuvatarjonnasta tai konkreettisista video-ohjeista YouTubesta.