Eero Saarenheimo : Casanova ja Sprengtporten : kirjastonhoitajan ja kenraalin yhteiset vuodet

Special Price 10,00 € Alkuperäinen hinta 15,00 €
Ei varastossa
SKU
0305732

Vuonna 1785 koputti Pohjois-Böömissä (nyk. Tsekissä) olevaan Duxin linnan oveen pronotaari ja oikeustieteen tohtori Giacomo Casanova. Venetsian taakseen jättänyt vanha ja köyhtynyt Casanova tuli linnaan kirjaston-hoitajaksi.

Duxin linnasta on kymmenkunta kilometriä Teplizin kylpylä-kaupunkiin, jonka vieraskirjaan tehtiin 7.6.1795 seuraava merkintä: Hänen ylhäisyytensä, Herra Kenraaliluutnantti, paroni von Sprengtporten Pietarista. Hän oli Savon prikaatin komentaja vuodesta 1775, mutta erosi Ruotsin palveluksesta vuonna 1780 ja ryhtyi ajamaan Suomen erottamista Ruotsista. Hän tuli kylpylään hoitamaan taisteluissa saamiaan vammoja.

Kylpylässä ja Duxin linnassa kukoisti huomattava seurapiiri, jonka kutsujen ja rientojen tiimellyksessä myös nämä kaksi herraa kohtasivat. Heidän välilleen sukeutui ystävyyssuhde, jonka keskeisenä piirteenä olivat älylliset keskustelut, joita he kävivät keskenään, välillä riidellenkin, filosofisista ja moraalisista kysymyksistä. Kun keskustelu jostain syystä jäi kesken, he jatkoivat sitä kirjeitse: heidän kirjeenvaihdostaan on säilynyt parisenkymmentä kirjettä.

Kirjan tekijä, radioprofessori Eero Saarenheimo, on tutkinut Yrjö Maunu Sprengtportenin ja Casanovan yhteisiä vuosia perusteellisesti ja osaa kertoa näiden kahden herran ystävyydestä asiantuntevasti. Saarenheimon hienostunut kirjoitustyyli sopii oivallisesti kuvaamaan 1700-lukua ja sen ilmapiiriä. Tekstistä välittyy ajan kuva, moraali ja ajatusmaailma, ja Saarenheimo kuvailee henkilöitä herkullisen elävästi. Vaikka kirja on tietokirja ja kaikki tapahtumat totta, se avautuu eteemme kuin romaani.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäEero Saarenheimo
Teoksen nimiCasanova ja Sprengtporten : kirjastonhoitajan ja kenraalin yhteiset vuodet
KustantajaTammi
Painovuosi2006
Painos1
SidontaSidottu kansipaperein (kovakantinen)
Sivumäärä336
Kielisuomi
ISBN9513135713
Kuntoluokitus (K1-K5)K3+ (hyvä +) ks. kansipaperin kunto erikseen alta
Kansipaperin kuntoPientä kulumaa
MuutaHieman kulumaa, yläkulmissa hieman kolhua
Korkeus (mm)218
Syvyys (mm)149
Paksuus (mm)33
Paino (g)486
VerokantaMarginaaliverotus
Avainsanatkenraalit, kirjailijat, henkilöhistoria, kirjastonhoitajat
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja