Kari Enqvist : Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat (ERINOMAINEN)

17,00 €
Ei varastossa
SKU
1081743

Kosmologi Kari Enqvist on popularisoinut suhteellisuusteoriaa runoilijoille ja kuvannut ymmärrettävästi todellisuuden rakennetta. Tällä kertaa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnollakin noteerattu Tieto-Finlandia-voittaja kysyy, millaisen merkityksen uskonnoton voi liittää ihmiselämään.

Kun ihminen kuolee nuorena, sanomme hänen menneen "liian varhain". Mitä tarkoitamme? Onko luonnonjärjestystä sorkittu ja kuka on vastuussa? Jumala se ei ainakaan ole, toteaa Enqvist ja laskee syyn sattuman niskoille.

Enqvist kirjoittaa massatuhoista ja purkaa ydinaseet osasiinsa. Yksityinen kuolema on läsnä, kun hän tarkastelee vanhempiaan kuoleman lähestyessä. Suru vanhempien rakkaudettomaksi kokemastaan elämästä saa tutkijan ihmettelemään, mikä estää ihmistä katsomasta lähelle ja haikailemaan kuoleman taa uskomuksiin ja mysteereihin. Kun äidin käytös Alzheimerin taudin edetessä muuttuu, vahvistuu mielikin biokemiaksi ja ajatus sielusta tuntuu absurdilta.

Kosmologi on vilpittömän hämillään uskonnon edessä, mutta hän tekee havainnon: uskonto ei ole perusteltavissa saati kumottavissa rationaalisella päättelyllä. Anarkistisen uteliaasti Enqvist tarkastelee väkivaltaa uskonnollisena tekona ja uskoa mielen sairautena, meeminä, joka viruksen tavoin on pesiytynyt aivoihin.

Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat havahduttaa mysteereistä todellisuuteen. Esseemäisen maltillisesti se osoittaa, kuinka mysteerit eivät ole ratketessaan todistaneet henkimaailmasta vaan luonnon lakien ylivallasta. Minuuden matkakertomus onkin tarina molekyylimaailman rapautumisesta.

Mutta täytyyhän jotain muutakin olla olemassa, "jotain suurempaa" kaipaava ihminen huudahtaa. Kylmän universumin äänellä Enqvist vastaa: ei täydy; mutta toteaa myös, ettei pelkkä tiede anna elämään mieltä, vaan inhimillisyys vaatii myös epätäydellisyyttä. Mysteerien ja uskomusten sijaan Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat kehottaakin arvostamaan enemmän sitä mitä varmasti - ja vielä - on.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäKari Enqvist
Teoksen nimiKuoleman ja unohtamisen aikakirjat
KustantajaWSOY
Painovuosi2009
Painos1
SidontaSidottu, kuvakannet & kansipaperi (kovakantinen)
Sivumäärä205
Kielisuomi
ISBN9789510354438
Kuntoluokitus (K1-K5)K4+ (erinomainen +) ks. kansipaperin kunto erikseen alta
Kansipaperin kuntoErinomainen tai virheetön (korkeintaan hyvin pientä käytön jälkeä)
Korkeus (mm)215
Syvyys (mm)155
Paksuus (mm)20
Paino (g)388
VerokantaMarginaaliverotus
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja