Kirsti Mäkinen : Lollot ja kollot : suomalaista naapurihuumoria

Alkaen 7,50 € Alkuperäinen hinta 13,00 €
Varastossa
Vain %1 jäljellä
SKU
0265887

Missä asuvat Suomen lollot ja kollot, holosuut, rämpsäkorvat, hevosvarkaat ja pullopäät? Riemukas kokoelma toispitäjäläisistä käytettyjä pilkkanimiä eli köllejä

Lapuan laiskat, Lopen uupuneet, Ilimajoen ilikiät, Hullu mies Huittisista, Ruoveden ruotokurkut - vanhan kansan pilkkanimet ovat mehevää mutta katoavaa kansanperinnettä.

Erityisesti miesten perinteeseen kuuluneilla kölleillä ärsytettiin naapureita markkinoilla, kirkolla ja kylätappeluissa. Kieli oli köyhän kansan viihdettä ja köllit arjen runoutta, jonka komiikassa on aimo annos irrationaalisuutta.

Kölleiksi kutsuttuja Suomen vanhojen pitäjien pilkkanimiä on kerätty kansan parista useaan otteeseen 1960-luvulle asti kaikkiaan parituhatta kappaletta ja keruusaalis on tallennettu SKS:n kansanrunousarkistoon.

Kouluneuvos Kirsti Mäkinen on koonnut ja toimittanut kölleistä selityksineen laajan ja asiantuntevan teoksen, jonka näkökulma kulttuurihistoriaan on hilpeän epätavallinen. Köllikirjan arvoa lisäävät informatiiviset kartat ja upea mustavalkoinen kuvitus.

Kirsti Mäkisen aiempia kirjoja ovat muun muassa Suomen lasten Kalevala, Sammon sanat ja eläintarinakokoelma Käpälän kosketus.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäKirsti Mäkinen
Teoksen nimiLollot ja kollot : suomalaista naapurihuumoria
Kielisuomi
Verokanta-
Avainsanathistoria, kansanperinne, nimittely, lisänimet
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja