Merete Mazzarella : Fredrika Charlotta, os Tengström : kansallisrunoilijan vaimo

5,50 € Alkuperäinen hinta 10,50 €
Varastossa
Vain %1 jäljellä
SKU
0197226

Lähikuvassa Fredrika Charlotta, nainen ja kirjailija, jonka nimi on kaiverrettu kansallisrunoilija J. L. Runebergin hautakiveen - kääntöpuolelle.
Kirjan nimi Fredrika Charlotta, o.s. Tengström, kansallisrunoilijan vaimo kertoo näkökulmasta, jonka Merete Mazzarella on antanut elämäkertateokselle, joka ilmestyy kirjailija Fredrika Runebergin 200. syntymäpäivän kunniaksi. Se vetää kansallisrunoilijan varjosta esiin Fredrika Charlotan omana itsenään.
Merete Mazzarellan pyrkimyksenä on antaa Fredrika Runebergille oma ääni ja luoda hänestä kokovartalokuva ihmisenä ja persoonana. Mazzarella analysoi oivaltavasti ja tyylilleen uskollisesti Fredrikan ”vaatimattomuusretoriikkaa”, itsensä korostamista itseään vähättelemällä. Hän käy käsiksi uhrautuvan puolison myyttiin kysymällä, mahtoiko Fredrika Runeberg olla suorastaan masokisti ja nauttia alisteisesta suhteestaan Johan Ludvig Runebergiin; ja oliko sairastelu hänelle keino saada omaa rauhaa, sitoa runoilijapuoliso itseensä - tai peräti rangaista tätä.

Mazzarella tarkastelee Fredrika Runebergin tuotantoa myös suhteessa 1800-luvun muiden naiskirjailijoiden teksteihin ja kuvaa sitä, miten ne heijastavat aikansa naiskuvaa ja naisen asemaa. Edelleen kirjoittaja pohtii sitä, mitä puolia Fredrika on itsestään mihinkin henkilöhahmoonsa sijoittanut ja mitä tekstit kertovat hänen omasta arvomaailmastaan.
Kaiken tämän Mazzarella kertoo ja tarjoaa lukijalle niin, että tämä pysyy mukana, vaikka ei tuntisi Fredrika Runebergin tuotantoa ollenkaan. Juuri tässä tulee esille Merete Mazzarellan moneen kertaa palkittu kyky lähestyä lukijaa ilman, että mitään tutkimuksen kannalta olennaista jäisi sanomatta.

Merete Mazzarella on filosofian tohtori, kirjailija, kolumnisti ja kriitikko. Hän toimii pohjoismaisen kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistossa. Mazzarella on kirjoittanut paljon omaelämäkerrallisia romaaneja ja esseitä, hän kirjoittaa myös kritiikkejä ja kolumneja Dagens Nyheteriin ja Hufvudstadsbladetiin. Mazzarella on saanut valtionpalkinnon ja arvostetun De Nio -kirjallisuusseuran palkinnon.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäMerete Mazzarella
Teoksen nimiFredrika Charlotta, os Tengström : kansallisrunoilijan vaimo
AlkuteosFredrika Charlotta, född Tengström : en nationalskalds hustru
Kielisuomi
Muut tekijätRaija Viitanen
Verokanta-
Avainsanatelämäkerrat, kirjailijat, aviopuolisot, runoilijat
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja