Ilmaisen Kirjan Päivä

Hyväntekeväisyys- ja kierrätystapahtuma, jossa otat niin monta kirjaa kuin haluat!

Ilmaisen Kirjan Päivä 2022 - Lahden Messukeskuksessa 5.-6.11.2022

Nyt kaksipäiväisenä ja suurempana kuin koskaan!

Järjestyksessään seitsemäs Ilmaisen Kirjan Päivä tekee paluun koronavuosien tauon jälkeen entistäkin suurempana! Finlandia Kirja tuo kaksipäiväiseksi laajentuvaan tapahtumaan yli 70 000 valikoitua ja hyväkuntoista käytettyä kirjaa, minkä lisäksi kustantajilta tulee lahjoituksena liki 30 000 uutta kirjaa. Tällä hetkellä mukana on jo WSOY, Tammi, Gummerus, Art House  (ml. Jalavan & Tietosanoman kirjat), Arktinen Banaani, Pieni Karhu ja Merkityskirjat.

Lahden Messukeskuksen suuri Salpausselkä Halli täyttyy 5.-6.11. kirja-aarteita notkuvista pöydistä ja kirjahyllyistä, jotka tarjoavat kävijöille veloituksettomia lukuelämyksiä ilman rajoituksia! Messukeskuksen laajat tilat mahdollistavatkin tänä vuonna tapahtuman järjestämisen ennennäkemättömissä mittasuhteissa. Näin saamme vielä aiempaakin laajemmin positiivisia vaikutuksia lukuharrastuneisuuden lisäämiseen, kulttuurin säilyttämiseen, vastuullisen kirjojen kiertotalouden edistämiseen sekä kirjallisuuden tuomiseen lähemmäs ihmistä.

Tapahtuma on avoinna lauantaina 5.11. klo 10-17 ja sunnuntaina 6.11. klo 10-16. Molemmille päiville varataan omat kirjansa, joten sunnuntaiaamuna pöydät ovat jälleen pullollaan luettavaa.

Tapahtumaan osallistuminen

Ilmaisen Kirjan Päivä järjestetään tänä vuonna Lahden messukeskuksessa samaan aikaan kuin Kätevä&Tekevä-käsityömessut, Hetki-hyvinvointitapahtuma, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut. Tarjolla on siis kirjojen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa! Tänä vuonna messukeskuksen käytännön järjestelyistä johtuen kaikkiin messutapahtumiin pääsee samalla maksullisella lipulla, jonka myynnistä vastaa Lahden Messut (Finlandia Kirja ei saa osuutta lippujen myyntitulosta). Lipun saat ostettua lippu.fi:stä tai tapahtumapäivinä paikan päältä. Lippujen hinnat näet alta:

 • Aikuiset ennakkolippu (4.11.2022 saakka): 12 €
 • Aikuiset: 15 €
 • Lapset 7-15 vuotta: 10 €
 • Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät: 12 €
 • Ryhmälippu (min. 10 henkilöä): 10 €
 • Alle 7-vuotiaat lapset ilmaiseksi aikuisen seurassa
 • Saattajat ja sotaveteraanit ilmaiseksi

Koska lukeminen kuuluu kaikille, olemme neuvotelleet messujärjestäjän kanssa tapahtumaviikonlopulle 300 ilmaislippua vähävaraisille. Näiden lippujen jakamisesta vastaavat yhteistyökumppanimme Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastot Lahdessa, Orimattilassa ja Hollolassa.

Käytännön ohjeita

 • Kaikki tapahtuman kirjat ovat ilmaisia, eikä niiden ottamiselle ole rajoituksia. Varaudu siis ottamalla mukaan oma kassi (tai useampi, jos olet kova lukutoukka!)
 • Tutustu messujärjestäjän ohjeeseen: Vieraile messuilla turvallisesti
 • Käyttäessäsi julkista liikennettä voit hyödyntää ilmaista kuljetusta Lahden matkakeskuksen ja messuhallin välillä
 • Voit poistua tapahtuma-alueelta esim. viedäksesi välillä kirjoja autolle, kunhan pyydät messukeskuksen henkilökunnalta leiman
 • Voit myös lahjoittaa tapahtumassa Finlandia Kirjalle omia tarpeettomia kirjojasi. Kaikki kirjat lajitellaan ja kierrätetään vastuullisesti

Omien kirjojen tuominen tapahtumaan

Halutessasi voit tuoda tapahtumapaikalle itsellesi tarpeettomia kirjoja. Kirjoja voi kuitenkin toimittaa meille myös etukäteen Orimattilan toimipisteeseen. Suuremmille kirjaerille voimme mahdollisesti järjestää myös noudon kotoa mistäpäin Suomea tahansa, mikä onkin kätevin tapa saada isompi määrä kirjoja kiertämään fiksusti*. Tuotuja kirjoja ei aseteta tapahtumassa suoraan jakoon, vaan lajittelemme ne myytäviin, seuraavassa Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumassa lahjoitettaviin ja uusiokäyttöön kierrätettäviin. Ilmaisen Kirjan Päivä on meille suuri taloudellinen ponnistus, jonka järjestäminen vaatii runsaasti työaikaa vuoden ympäri, ja josta koituu merkittäviä kustannuksia niin itse tapahtuman järjestämisen kuin kirjojen varastoinnin kautta. Tapahtumassa lahjoitettujen myyntiin päätyvien kirjojen tuotoilla rahoitetaan tulevien Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumien järjestämistä. Jos haluat osoittaa tukesi tapahtumalle, muistathan muutaman asian kirjoja tuodessasi:

 • Kaikki aihepiirit ja sidosasut kelpaavat
 • Kirjojen ei tarvitse olla priimakuntoisia, mutta ethän tuo täysin rikkinäisiä kirjoja
 • Emme pysty hyödyntämään tietosanakirjoja, Valittujen palojen tuotantoa tai Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kirjoja
 • Ethän tuo myöskään kylmässä, kellarissa, vintillä tai tupakoiduissa tiloissa säilytettyjä kirjoja, joihin on voinut muodostua hajuhaittaa

* Saat tarkempia neuvoja kirjojen toimittamiseksi meille hankintapäälliköltämme Marcus Jääskeläiseltä: hankinta(at)finlandiakirja.fi, 050 349 6266 (arkisin klo. 8-15).

Mikäli haluat keskustella kirjojen kierrättämisestä paikan päällä tapahtumassa, Marcus on tavattavissa lauantaina 5.11. klo 12-15.

Tapahtuman tavoitteet

Finlandia Kirja hankkii kirjaeriä koko Suomesta - pienemmistä kirjaeristä suuriin kotikirjastoihin ja yritysten kirjaeriin. Toimipaikassamme käsitellään vuosittain noin 300 000 kirjaa, joista osaa tulee meille niin suuri määrä, ettei niitä ole mahdollista lisätä verkkokaupan myyntivalikoimaan. Kulttuurin säilyttämiseksi, tuodaksemme kirjallisuutta lähemmäs ihmistä ja edistääksemme lukuharrastuneisuutta olemme halunneet säästää parhaat kappaleet jaettavaksi Ilmaisen Kirjan Päivässä. Samalla haluamme tarjota kustantajille vastuullisemman vaihtoehdon ylimääräisiksi jääneiden kirjojen hävittämiselle ja tukea ekologisempaa kirjojen kiertotaloutta.

Ilmaisen Kirjan Päivän jakopöydille päätyviä kirjoja lajitellaan koko kuluva vuosi, sillä vain hyväkuntoiset ja laadukkaat kirjat läpäisevät seulan, jotta mahdollisimman suuri osa kirjallisuudesta olisi kävijöitä kiinnostavaa. Joukossa on sekä käytettyjä että uusia kirjoja eri genreistä. Edustettuina ovat niin tietokirjat, romaanit kuin lastenkirjatkin. Tapahtuman tavoitteena on pelastaa kierrätyshengessä mahdollisimman suuri osa käyttökelpoisesta kirjallisuudesta uusille lukijoille ja näin pidentää kirjan elinkaarta. Haluamme myös tarjota ihmisille "riskittömän" vaihtoehdon tutustua itselle uudenlaiseen kirjallisuuteen - kokeilla jotain sellaista, mitä ei välttämättä tulisi muuten hankittua. Olemme myös sitä mieltä, että kirjallisuus kuuluu kaikille. Valitettavasti kaikilla ei ole varaa ostaa kirjoja, joten tapahtumamme tarjoaa toisenlaisen vaihtoehdon kartuttaa omaa kirjahyllyä. Jakamamme kirjat ovat myös suurelta osin edustava läpileikkaus viime vuosien suosituimpiin kirjailijoihin, ja esimerkiksi jännitys- tai dekkaripuolella pöydät ovat pullollaan lähivuosien bestsellereitä.

Tapahtumassa jaettavien kirjojen laadusta kertonee sekin, että esimerkiksi vuonna 2019 kaikesta esille laitetusta kirjallisuudesta "meni kaupaksi" 95 %. Vuonna 2019 tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Orimattilan toimintakeskuksen kanssa, jonka myötä monet erityistä tukea tarvitsevat pääsivät osallistumaan tapahtuman toteutukseen mm. kirjojen etukäteislajittelun ja tapahtumapäivän kahvituksen järjestämisen muodossa. Voit lahjoittaa meille kirjoja Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumassa, mutta jos haluat tarjota suurempaa kirjaerää tai seuraavaa tapahtumaa ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä, voit lukea lisää hankintasivultamme. Näin voit samalla tukea Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtuman järjestämistä.

Tapahtuman historia pähkinänkuoressa

Ilmaisen Kirjan Päivä on Finlandia Kirjan vuodesta 2014 järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma, jossa nimensä mukaisesti jaetaan kirjoja täysin ilmaiseksi kaikille kävijöille. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta niin kävijämäärässä kuin myös jaettavan kirjallisuuden määrässä. Vuonna 2019 jaettiin noin 15 000 käytettyä kirjaa sekä useita tuhansia Art Housen lahjoittamia uusia kirjoja, kuten suosittujen fantasiakirjasarjojen osia. Tapahtumasta tekee erikoisen ja ainutlaatuisen se, että kirjojen ottamiselle ei ole asetettu minkäänlaisia rajoituksia. Suurin osa kävijöistä lähteekin tapahtumasta pullottavien kirjasäkkien kanssa, ja innokkammat lastaavat välillä autoaan vain palatakseen jälleen penkomaan kirjapaljoutta keveimmin kantamuksin.

Vuodesta 2015 lähtien Ilmaisen Kirjan Päivä on järjestetty loppuvuonna, jotta etenkin vähävaraisilla perheillä on mahdollisuus täydentää pukinkonttia sekä uusilla että hyväkuntoisilla käytetyillä kirjalahjoilla. Ja koska joulu on muutenkin antamisen aikaa, me Finlandia Kirjalla haluamme osaltamme tuoda ihmisille jouluiloa kirjallisuuden muodossa. Vuosina 2014-2018 tapahtuma järjestettiin Finlandia Kirjan omassa toimipaikassa, mutta suosion kasvaessa tilat jäivät pieniksi. Vuoden 2019 erittäin onnistunut tapahtuma järjestettiin Orimattilan Jymylinnassa, joka keräsi noin 5 000 kävijää.

Kävijät keräämässä kirjoja Ilmaisen kirjan päivä -tapahtumassa 2019

Katso tunnelmia

edellisestä tapahtumastamme

Vuoden 2022 Ilmaisen Kirjan Päivä mediassa

- Etelä-Suomen Sanomat 7.11.2022, s. 7: Yli 50 000 kirjaa pääsi viikonloppuna uuteen kotiin

- Etelä-Suomen Sanomat: Yli 50 000 kirjaa pääsi viikonloppuna uuteen kotiin – Ilmaisen Kirjan Päivä rikkoi ennätyksiä Lahden messukeskuksessa (verkkoartikkeli)

- Etelä-Suomen Sanomat: Ilmaisia kirjoja kannettiin Lahden messukeskuksesta kassikaupalla kotiin – "Pitää soittaa miehelle, että tulee asemalta hakemaan" (verkkoartikkeli)

- Orimattilan Sanomat: Ilmaisen Kirjan Päivästä kannettiin yli 50 000 kirjaa

- Orimattilan Aluelehti: Ilmaisen Kirjan Päivä saavutti hurjan suosion (verkkolehti)

- Uusi Lahti: Lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi jakoon Lahdessa marraskuussa (verkkolehti)

- Etelä-Suomen Sanomat 19.10.2022, s. 25: Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla jaetaan lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi

- Etelä-Suomen Sanomat: Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla jaetaan lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi (verkkoartikkeli)

- Orimattilan Sanomat: Ilmaisen Kirjan Päivä järjestetään Lahden messukeskuksessa (verkkolehti)

Vuoden 2019 Ilmaisen Kirjan Päivä mediassa

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja