Kirjan Kiertorata - kirjojen kierrätyspalvelu kirjastoissa

Mikä on Kirjan Kiertorata

Kirjan Kiertorata -palvelu on osa Finlandia Kirjan aloittamaa kehitystyötä, jossa rakennetaan käytetyille kirjoille maanlaajuista kierrätysverkostoa. Uuden kiertotalousmallin tavoitteena on nostaa positiivisella tavalla esiin kirjojen elinkaaren pidentämisen ympäristönäkökulmia, saattaa myyntikelpoiset kirjat jälkimarkkinoiden kautta uusiin koteihin sekä jalostaa elinkaarensa päähän tulleet kirjat erilaisiksi hyödyntämiskelpoisiksi uusioraaka-aineiksi. Nykyisellään Suomessa päätyy vuosittain valtava määrä kirjoja hävitettäväksi epäekologisilla tavoilla, sillä valtaosa kirjoista kelpaa niiden laajan materiaalikirjon sekä puutteellisen kierrätysverkoston vuoksi ainoastaan sekajätteeksi, päätyen parhaimmillaankin poltettavaksi.

Miten kierrättäminen käytännössä toimii

Kirjan Kiertorata -keräyslaatikot löytyvät Finlandia Kirjan yhteistyökirjastojen tiloista. Tällä hetkellä kierrättäminen on mahdollista Kangasalan ja Ylöjärven kaupunginkirjastoissa sekä Nastolan kirjastossa. Mikäli sinua lähellä ei ole kierrätyspistettä, voit aina ottaa yhteyttä meihin suoraan ja tiedustella kotinoutopalvelua. Lue lisää täältä.

Voit tuoda kierrätyspisteelle lähtökohtaisesti kaikenlaista kirjallisuutta aihepiiriin tai sidosasuun katsomatta. Myös sarjakuvat ja kokonaiset lehtien vuosikerrat käyvät. Pisteelle ei saa kuitenkaan tuoda tietosanakirjasarjoja tai niiden osia eikä ulkosäilytettyjä, hajuhaittaisia tai täysin rikkinäisiä kirjoja. Esim. ummehtunut tai "mummon mökin" haju tarkoittaa yleensä, että kirjassa on terveydelle haitallista mikrobikasvustoa.

Mikäli sinulla on yli 200 kierrätettävää kirjaa, otathan suoraan yhteyttä meihin, jotta voimme keskustella mahdollisen kotinoudon järjestämisestä. Kierrätyslaatikko täyttyy liian nopeasti suurista kirjaeristä. Kirjahankinnan yhteystiedot: hankinta@finlandiakirja.fi, puh. 050 349 6266 - arkisin klo. 8-15.

Toimi näin kierrätyspisteellä:

  1. Pakkaa kirjat kotona yhteen tai useampaan muovikassiin. Voit myös hyödyntää kierrätyspisteellä olevia muovikasseja.
  2. Mikäli haluat kirjoistasi lukusetelin, täytä kierrätyspisteellä kirjojen luovutuslomake ja laita se muovikassiin. Jos toimitat useamman kassillisen kirjoja, varmista, että jokaisessa kassissa on lomake (ylimääräisissä lomakkeissa riittää pelkkä nimesi).
  3. Sulje muovikassi huolellisesti teipillä. Jos täytät luovutuslomakkeen, voit käyttää kierrätyspisteeltä löytyvää teippiä lisättyäsi lomakkeen kassiin.
  4. Pudota kassit kirjastolta löytyvään kierrätyslaatikkoon.
  5. Jos täytit luovutuslomakkeen, odota yhteydenottoa Finlandia Kirjalta. Saat kahden kuukauden kuluessa sähköpostiisi lukusetelin, joka toimii ostosrahana verkkokaupassamme. Lukusetelin arvo on 10 % kierrättämiesi kirjojen myyntiarvosta (kuitenkin vähintään 5 €). Saat myös arvoraportin, mistä näet kaikki myyntivalikoimaamme päätyneet kirjat sekä niiden myyntihinnat.
Kirjan Kiertorata -kierrätyslaatikot Lahden kaupunginkirjastossa

Mitä kirjoille tapahtuu

Nykyisellään Suomessa päätyy vuosittain valtava määrä kirjoja hävitettäväksi epäekologisilla tavoilla, sillä valtaosa kirjoista on kelvannut niiden laajan materiaalikirjon sekä puutteellisen kierrätysverkoston vuoksi ainoastaan sekajätteeksi, päätyen parhaimmillaankin poltettavaksi. Kirjan Kiertorata -palvelu tarjoaa ratkaisuja tähän ongelmaan.

Finlandia Kirjan valikoimafilosofiaan kuuluu keskeisesti ajatus siitä, että kirjalla on aina arvonsa. Siksi otamme valikoimaamme laajasti kirjoja kaikista aihepiireistä eri aikakausilta mitään teoksia syrjimättä. Myös vieraskielisistä kirjoista kelpuutamme valtaosan. Tämän lisäksi me pidämme valikoimassa useita kappaleita samaa teosta, jotta mahdollisimman moni kirja saisi mahdollisuuden jatkaa elämäänsä lukukäytössä. Kun kirja jää pidemmäksi aikaa myymättä, me emme hävitä sitä vaan korjaamme sen hintaa alemmas, kunnes se lopulta löytää lukijansa. Teemmekin aina parhaamme, että mahdollisimman suuri osa kirjoista päätyisi myös Kirjan Kiertorata -palvelun kautta jälkimarkkinoille ja uudestaan lukukäyttöön.

Mikäli kirja ei syystä tai toisesta sovellu myyntivalikoimaamme, mutta on silti näkemyksemme mukaan riittävän mielenkiintoinen ja hyväkuntoinen luettavaksi, säästämme sen Ilmaisen Kirjan Päivä -hyväntekeväisyystapahtumaamme, missä jaamme vuosittain suuren määrän tällaisia kirjoja ilmaiseksi kävijöille.

Viime kädessä elinkaarensa päähän tulleet kirjat lahjoitetaan taidekäyttöön tai kierrätetään yhteistyössä Ekovilla Oy:n kanssa kotimaisen ekologisen eristevillan valmistukseen, jolloin kirjat saavat uuden elämän uusina tuotteina.

Voit lukea tarkemmin toimintamme vastuullisuudesta täältä.

Miten käytän lukuseteliä

Kierrätyspalkkiona myöntämämme lukusetelin myötä pyrimme tukemaan niin lukuharrastuneisuutta kuin ekologisuutta. Kannustamme ihmisiä kirjojen kierrättämiseen niiden hävittämisen sijaan sekä huomioimaan ostokäyttäytymisessään, että käytetyn kirjan hankinta on aina hiilineutraali ympäristöteko.

Lukuseteli toimii ostosrahana verkkokaupassamme. Voit käyttää sitä sekä tuotteisiin että postikulun osuuteen. Lukuseteli aktivoidaan kaupan ostoskorissa tai kassalla kohdassa "Käytä lahjakorttikoodi".

Miten saan Kirjan Kiertorata -palvelun omaan kirjastooni?

Neuvottelemme mielellämme niin pienten kuin suurtenkin kirjastojen kanssa palvelun käyttöönotosta. Voit ehdottaa palvelua lähikirjastollesi ja pyytää heitä olemaan meihin yhteydessä, mikäli kierrätyspalvelun katsotaan sopivan kirjaston palveluvalikoimaan.

Palvelu on räätälöity nimenomaan kirjastoille ja on niille täysin ilmainen. Se vaatii ainoastaan hieman tilaa, sopivan kulkureitin kierrätyslaatikoiden kuljettamiselle sekä etenkin alkuvaiheessa valmiutta vastata asiakkaiden kysymyksiin. Me toimitamme kaiken tarvittavan materiaalin (ml. graafinen materiaali, ohjeistukset ja lehdistötiedotepohjat).

Muut useimmin kysytyt kysymykset

Miksi kierrätyspisteelle ei saa toimittaa tietosanakirjoja?

Tietosanakirjoilla ei ole nykypäivänä lainkaan jälleenmyyntiarvoa, ja niiden kierrättäminenkin on haastavaa johtuen materiaalien moninaisuudesta (selkämysten nahka, paperin korkea kiviainepitoisuus). Näitä tilaa vieviä painavia kirjoja löytyy usein kotikirjastoista runsaasti, ja niiden toimittaminen kierrätyspisteelle nostaa merkittävästi kierrätystoiminnan kustannuksia.

Miksi kierrätyspisteelle ei saa toimittaa kylmävarastoituja tai hajuhaittaisia kirjoja?

Kirjat vaurioituvat todella helposti, mikäli niitä varastoidaan kylmässä, sillä huokoisena materiaalina ne imevät helposti kosteutta itseensä, mistä seuraa mikrobikasvuston kuten homeen syntymistä. Kirjojen hajuhaitat johtuvatkin yleensä joko sisätiloissa tupakoinnista tai asunnon sisäilmaongelmista. Terveessä kirjassa ei ole ummehtuneita tai ”mummon mökin” hajuja. Finlandia Kirja ei pysty käsittelemään hajuhaittaisi kirjoja, sillä ne vaarantavat sekä henkilökunnan että asiakkaiden terveyden. Hajuhaittaisia kirjoja ei voi myöskään asettaa Finlandia Kirjan verkkokauppaan myyntiin, sillä asiakkaat eivät pysty itse toteamaan kirjoissa olevia hajuja.

Onko luovutuslomaketta pakko täyttää?

Ei ole, mutta Finlandia Kirja tarvitsee yhteystietosi, mikäli haluat lukusetelin kiitokseksi kirjojen kierrättämisestä.

Onko kaikki kirjat pakattava muovikasseihin?

Jos kierrätät vain kirjan tai pari, ei muovikassi ole välttämätön. Muovikassit kuitenkin suojaavat muita kirjoja joissain kirjaerissä mahdollisesti olevien mikrobihaittojen tarttumiselta. Muovikassit ovat myös välttämättömiä pitämään kirjaerät erillään, jotta Finlandia Kirja pystyy toimittamaan lukusetelit oikeille kierrättäjille.

Voinko tuoda kierrätyspisteelle lehtiä, pienpainatteita tai elokuvia/musiikkia?

Lehdistä ainoastaan sarjakuvat ja kokonaiset lehtien vuosikerrat voidaan vastaanottaa. Muiden yksittäisten lehtien (aikakauslehdet ja sanomalehdet) jälleenmyyntiarvo on yleensä niin pieni, että ne on mielekkäämpää kierrättää paperinkeräyksessä. Erilaiset useampisivuiset pienpainatteet eivät vie paljoa tilaa ja ovat usein jälleenmyyntikelpoisia, joten voit tuoda niitä. Elokuvia tai musiikkia emme valitettavasti ainakaan toistaiseksi pysty vastaanottamaan.

Kirjan Kiertorata mediassa

Radiossa

Lehdissä / verkossa

Nastola-lehti: Kirjojen kierrätyspalvelu tuli Nastolan kirjastoon

Etelä-Suomen Sanomat: Lahden pääkirjastossa käynnistyy kuukauden mittainen kirjojen kierrättämisen palvelu – orimattilalainen antikvariaatti suunnittelee maanlaajuista kierrätysverkostoa käytetyille kirjoille

Yle: Kirjojen omistaja haluaa mieluummin kierrättää kuin heittää vanhat kirjansa roskiin – jopa Anttilan vanhoille kuvastoille on keräilijänsä

Etelä-Saimaa: Lappeenrantalaiset voivat pian kierrättää kirjojaan helposti – Pääkirjastolle saa jättää uusiokäytettäviksi kaikki paitsi tietosanakirjat (maksumuuri)

Yle: Lojuuko nurkissasi ylimääräisiä kirjoja? Voit viedä ne kohta Lappenrannan pääkirjastolle kierrätettäväksi

Yle: Nokialla kirja kiertää tavallista perusteellisemmin: 60 prosenttia keräyskirjoista uusille lukijoille, loput selluvillaeristeen raaka-aineeksi

Kangasalan Sanomat: Pääkirjastossa alkaa uusi aktikvariaatin kanssa toteutettava kirjojen kierrättämisen palvelu – tavoitteena kierrättää ja tukea lukuharrastusta (maksumuuri)

Nokian Uutiset: Itselle tarpeettomaksi jääneet kirjat kiertävät Virran kautta uusille lukijoille – Aivan kaikki kirjat eivät kuitenkaan kierrätykseen kelpaa: Jos on mummon mökin hajua... (maksumuuri)

Ilkka-Pohjalainen: Tuskailetko, mitä tehdä vanhoille kirjoille? – Vaasasta turhille teoksille löytyy nyt paikka, josta ne voivat päätyä lämmittämään sinunkin kotiasi (maksumuuri)

Vasabladet: Antikvariat samlar in böcker av Vasabor på huvudbiblioteket (maksumuuri)

Etelä-Suomen Sanomat: Kierrätyslaatikolla kävi heti kova kuhina Nastolan kirjastossa – "Ihmisillä on kotonaan paljon kirjoja, joista he tahtovat päästä eroon" (maksumuuri)

Kaupunkien ja kirjastojen tiedotteissa

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja