Ilmaisen Kirjan Päivä

Hyväntekeväisyys- ja kierrätystapahtuma, jossa otat niin monta kirjaa kuin haluat - ilmaiseksi!

Ilmaisen Kirjan Päivä 2024 - Lahden Messukeskuksessa 2.-3.11.2024

Yksi Suomen suurimmista kirja-alan tapahtumista kaksipäiväisenä ja suurempana kuin koskaan! Pidetään kirjat lukukäytössä!

Järjestyksessään yhdeksäs Ilmaisen Kirjan Päivä järjestetään nyt aiempaakin suurempana! Kaksipäiväiseen tapahtumaan tuodaan Finlandia Kirjan puolesta kymmeniätuhansia valikoituja ja hyväkuntoisia käytettyjä kirjoja. Tämän lisäksi kustantajilta ja Suomalaiselta Kirjakaupalta tulee lahjoituksena monipuolisesti uusia kirjoja ja kirjakauppatuotteita. Luvassa on siis aivan huikea tempaus kirjojen pitämiseksi lukukäytössä!

Lahden Messukeskuksen suuri Salpausselkä Halli täyttyy 2.-3.11. kirja-aarteita notkuvista pöydistä, jotka tarjoavat kävijöille veloituksettomia lukuelämyksiä ilman rajoituksia! Näin saamme vielä aiempaakin laajemmin positiivisia vaikutuksia lukuharrastuneisuuden lisäämiseen, kulttuurin säilyttämiseen, vastuullisen kirjojen kiertotalouden edistämiseen sekä kirjallisuuden tuomiseen lähemmäs ihmistä.

Tapahtumaan osallistuminen

Ilmaisen Kirjan Päivä järjestetään Lahden messukeskuksessa samaan aikaan kuin Kätevä&Tekevä-käsityömessut, Hetki-hyvinvointitapahtuma, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut. Tarjolla on siis kirjojen lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa! Messukeskuksen käytännön järjestelyistä johtuen kaikkiin messutapahtumiin pääsee samalla maksullisella lipulla, jonka myynnistä vastaa Lahden Messut (Finlandia Kirja ei saa osuutta lippujen myyntitulosta). Saamamme palautteen perusteella olemme sopineet yhdessä Lahden Messujen kanssa, että tapahtumakokonaisuuteen on saatavilla myös joustavia lippuvaihtoehtoja, kuten perhelippu.

Koska lukeminen kuuluu kaikille, olemme neuvotelleet messujärjestäjän kanssa tämän vuoden tapahtumaviikonlopulle 1 000 ilmaislippua vähävaraisille. Lippujen jakaminen tarkentuu lähempänä tapahtumaa.

Liput

Liput voi ostaa lippu.fi tai paikan päältä Lahden Messukeskuksen lippukassoilta tapahtuman aukioloaikana.

Aikuiset 12 € (ennakkolippu)
Lapset 7-15v. 10 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi aikuisen seurassa.
Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 12 €
Perhelippu (sis. 3-5 henkilöä) 35 €

Ajankohta

La 2.11.2024 klo 10.00-17.00

Su 3.11.2024 klo 10.00-16.00

Käytännön ohjeita

  • Kaikki tapahtuman kirjat ovat ilmaisia, eikä niiden ottamiselle ole rajoituksia. Varaudu siis ottamalla mukaan oma kassi (tai useampi, jos olet kova lukutoukka!)
  • Tutustu messujärjestäjän kävijäinfoon
  • Voit poistua tapahtuma-alueelta esim. viedäksesi välillä kirjoja autolle, kunhan pyydät messukeskuksen henkilökunnalta leiman. Voit myös jättää löydetyt kirja-aarteet valvottuun kirjanarikkaan ja ottaa ne mukaasi lähtiessäsi
  • Löydät tapahtumasta erikseen lajiteltuna kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjat sekä vieraskieliset kirjat. Tämän tarkempaa lajittelua kirjoille on kuitenkin käytännössä mahdoton tehdä jo senkin vuoksi, että kaikki halutuimpien aihepiirien kirjat päätyisivät ensimmäisille kävijöille
  • Voit lahjoittaa tapahtumassa Finlandia Kirjalle omia tarpeettomia kirjojasi. Kaikki kirjat lajitellaan ja kierrätetään vastuullisesti
  • Auton voi ajaa purkamisen tai lastauksen ajaksi messukeskuksen C1-ovelle, joka on aivan Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtuman vieressä. Näin voit aiempaa helpommin joko tuoda tapahtumapaikalle kirjoja tai noutaa löytämäsi ilmaiset kirjat

Omien kirjojen tuominen tapahtumaan

Halutessasi voit tuoda tapahtumapaikalle itsellesi tarpeettomia kirjoja. Kirjoja voi kuitenkin toimittaa meille myös etukäteen joko Orimattilan tai Lahden Villähteen toimipisteeseen. Suuremmille kirjaerille voimme mahdollisesti järjestää myös noudon kotoa mistäpäin Suomea tahansa, mikä onkin kätevin tapa saada isompi määrä kirjoja kiertämään fiksusti*. Tuotuja kirjoja ei aseteta tapahtumassa suoraan jakoon, vaan lajittelemme ne myytäviin, seuraavassa Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumassa lahjoitettaviin ja uusiokäyttöön kierrätettäviin. Ilmaisen Kirjan Päivä on meille suuri taloudellinen ponnistus, jonka järjestäminen vaatii runsaasti työaikaa vuoden ympäri, ja josta koituu merkittäviä kustannuksia niin itse tapahtuman järjestämisen kuin kirjojen varastoinnin kautta. Tapahtumassa lahjoitettujen myyntiin päätyvien kirjojen tuotoilla rahoitetaan tulevien Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumien järjestämistä. Jos haluat osoittaa tukesi tapahtumalle, muistathan muutaman asian kirjoja tuodessasi:

  • Kaikki aihepiirit ja sidosasut kelpaavat
  • Kirjojen ei tarvitse olla priimakuntoisia, mutta ethän tuo täysin rikkinäisiä kirjoja
  • Emme pysty hyödyntämään tietosanakirjoja, Valittujen palojen tuotantoa tai Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kirjoja
  • Ethän tuo myöskään kylmässä, kellarissa, vintillä tai tupakoiduissa tiloissa säilytettyjä kirjoja, joihin on voinut muodostua hajuhaittaa

* Saat tarkempia neuvoja kirjojen toimittamiseksi meille hankintapäälliköltämme Marcus Jääskeläiseltä: hankinta(at)finlandiakirja.fi, 050 349 6266 (arkisin klo. 8-15).

Tapahtuman tavoitteet

Finlandia Kirja hankkii kirjaeriä koko Suomesta - pienemmistä kirjaeristä suuriin kotikirjastoihin ja yritysten kirjaeriin. Toimipaikassamme käsitellään vuosittain lähemmäs miljoona kirjaa, joista osaa tulee meille niin suuri määrä, ettei niitä ole mahdollista lisätä verkkokaupan myyntivalikoimaan. Kulttuurin säilyttämiseksi, tuodaksemme kirjallisuutta lähemmäs ihmistä ja edistääksemme lukuharrastuneisuutta olemme halunneet säästää parhaat kappaleet jaettavaksi Ilmaisen Kirjan Päivässä. Samalla haluamme tarjota kustantajille vastuullisemman vaihtoehdon ylimääräisiksi jääneiden kirjojen hävittämiselle ja tukea ekologisempaa kirjojen kiertotaloutta.

Ilmaisen Kirjan Päivän jakopöydille päätyviä kirjoja lajitellaan koko kuluva vuosi, sillä vain hyväkuntoiset ja laadukkaat kirjat läpäisevät seulan, jotta mahdollisimman suuri osa kirjallisuudesta olisi kävijöitä kiinnostavaa. Joukossa on sekä käytettyjä että uusia kirjoja eri genreistä. Edustettuina ovat niin tietokirjat, romaanit kuin lastenkirjatkin. Tapahtuman tavoitteena on pelastaa kierrätyshengessä mahdollisimman suuri osa käyttökelpoisesta kirjallisuudesta uusille lukijoille ja näin pidentää kirjan elinkaarta. Haluamme myös tarjota ihmisille "riskittömän" vaihtoehdon tutustua itselle uudenlaiseen kirjallisuuteen - kokeilla jotain sellaista, mitä ei välttämättä tulisi muuten hankittua. Olemme myös sitä mieltä, että kirjallisuus kuuluu kaikille. Valitettavasti kaikilla ei ole varaa ostaa kirjoja, joten tapahtumamme tarjoaa toisenlaisen vaihtoehdon kartuttaa omaa kirjahyllyä. Jakamamme kirjat ovat myös suurelta osin edustava läpileikkaus viime vuosien suosituimpiin kirjailijoihin, ja esimerkiksi jännitys- tai dekkaripuolella pöydät ovat pullollaan lähivuosien bestsellereitä.

Voit lahjoittaa meille kirjoja Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtumassa, mutta jos haluat tarjota suurempaa kirjaerää tai seuraavaa tapahtumaa ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä, voit lukea lisää hankintasivultamme. Näin voit samalla tukea Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtuman järjestämistä.

Tapahtuman historia pähkinänkuoressa

Ilmaisen Kirjan Päivä on Finlandia Kirjan vuodesta 2014 järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma, jossa nimensä mukaisesti jaetaan kirjoja täysin ilmaiseksi kaikille kävijöille. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta niin kävijämäärässä kuin myös jaettavan kirjallisuuden määrässä. Vuonna 2019 jaettiin noin 15 000 käytettyä kirjaa sekä useita tuhansia Art Housen lahjoittamia uusia kirjoja, kuten suosittujen fantasiakirjasarjojen osia. Tapahtumasta tekee erikoisen ja ainutlaatuisen se, että kirjojen ottamiselle ei ole asetettu minkäänlaisia rajoituksia. Suurin osa kävijöistä lähteekin tapahtumasta pullottavien kirjasäkkien kanssa, ja innokkammat lastaavat välillä autoaan vain palatakseen jälleen penkomaan kirjapaljoutta keveimmin kantamuksin.

Vuodesta 2015 lähtien Ilmaisen Kirjan Päivä on järjestetty loppuvuonna, jotta etenkin vähävaraisilla perheillä on mahdollisuus täydentää pukinkonttia sekä uusilla että hyväkuntoisilla käytetyillä kirjalahjoilla. Ja koska joulu on muutenkin antamisen aikaa, me Finlandia Kirjalla haluamme osaltamme tuoda ihmisille jouluiloa kirjallisuuden muodossa. Vuosina 2014-2018 tapahtuma järjestettiin Finlandia Kirjan omassa toimipaikassa, mutta suosion kasvaessa tilat jäivät pieniksi. Vuoden 2019 erittäin onnistunut tapahtuma järjestettiin Orimattilan Jymylinnassa, joka keräsi noin 5 000 kävijää. Erittäin onnistuneessa tapahtumassa kaikesta esille laitetusta kirjallisuudesta "meni kaupaksi" peräti 95 %. Vuonna 2019 tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Orimattilan toimintakeskuksen kanssa, jonka myötä monet erityistä tukea tarvitsevat pääsivät osallistumaan tapahtuman toteutukseen mm. kirjojen etukäteislajittelun ja tapahtumapäivän kahvituksen järjestämisen muodossa. 

Vuonna 2022 tapahtuma järjestettiin korona-ajan aiheuttaman tauon jälkeen ensimmäistä kertaa massiivisessa mittaluokassa Lahden Messukeskuksessa. Tapahtuma veti peräti 10 200 käyntiä alueelle, ja kirjoja jaettiin yli 50 000 kappaletta. Vuonna 2023 käyntejä oli 18 100 ja jaettuja kirjoja 65 000. Vuonna 2022 myös kustantajat, kuten WSOY, Tammi, Gummerus, Art House (ml. Jalavan & Tietosanoman kirjat), Arktinen Banaani, Pieni Karhu ja Merkityskirjat, olivat ensimmäistä kertaa laajasti mukana tapahtumassa kymmenillätuhansilla uusilla kirjoilla. Vuonna 2023 mukaan lähtivät myös Otava, Gaudeamus ja Suomalainen Kirjakauppa.

Kävijöille toteutetaan tapahtumassa tyytyväisyyskyselyä, jonka perusteella tapahtuman NPS-luku (suosittelutodennäköisyys) on huikea 86! Olemme myös neuvotelleet messujärjestäjän kanssa tapahtumaviikonlopulle jaettavista ilmaislippua vähävaraisille. Vuonna 2022 näitä jaettiin 300 kpl ja vuonna 2023 800 kpl. Näiden lippujen jakamista koordinoivat yhteistyökumppanimme Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastot Lahdessa, Orimattilassa ja Hollolassa. Lippuja on jaettu suoraan niitä tarvitseville sekä esim. sosiaalitoimelle, neuvolalle, ensi-ja turvakodille, hyväntekeväisyysyhdistyksille, seurakunnan diakoniatyölle, lapsiperheiden arjen tuen palveluille, maahanmuuttotyöryhmälle ja Ystäväksi maahanmuuttajaäidille –toiminnalle.

Kävijät keräämässä kirjoja Ilmaisen kirjan päivä -tapahtumassa 2022

Katso tunnelmia

edellisistä tapahtumistamme

Vuoden 2023 Ilmaisen Kirjan Päivä mediassa

- MTV Huomenta Suomi: Lahdessa jaetaan liki 100 000 kirjaa maksutta (video)

- Etelä-Suomen Sanomat: Lahden Kätevä&Tekevä-messuilla jaetaan 100 000 kirjaa ilmaiseksi (verkkoartikkeli)

- Etelä-Suomen Sanomat 20.10.2023, s. 25: Lahden messukeskuksessa on kohta tarjolla 100 000 kirjaa ilmaiseksi

- Lahden Seudun Uutiset: Ilmaisen Kirjan Päivässä jaettiin 65 000 kirjaa ilmaiseksi kävijämäärän kasvettua viime vuodesta liki 80 % (verkkoartikkeli & printtilehti)

- Seutuneloset: Kirjojen kierrätysbisnes tuo töitä Nastolaan (verkkoartikkeli)

- Uusi Lahti 1.11.2023, s. 8 & Päijät-Häme 4.11.2023, s. 14: Messutapahtumien kokonaisuus viikonloppuna

- Omalähiö 27.10.2023, s.7: Ilmaisen Kirjan Päivänä jaetaan yli 100 000 tuotetta ilmaiseksi

- Orimattilan Sanomat 24.10.2023, s. 2: Kymmeniä tuhansia kirjoja jaetaan taas ilmaiseksi

- Nastola-lehti & Orimattilan aluelehti 28.10.2023, s. 23: Ilmaisen Kirjan Päivää vietetään jälleen ensi viikonloppuna

Vuoden 2022 Ilmaisen Kirjan Päivä mediassa

- Etelä-Suomen Sanomat 7.11.2022, s. 7: Yli 50 000 kirjaa pääsi viikonloppuna uuteen kotiin

- Etelä-Suomen Sanomat: Yli 50 000 kirjaa pääsi viikonloppuna uuteen kotiin – Ilmaisen Kirjan Päivä rikkoi ennätyksiä Lahden messukeskuksessa (verkkoartikkeli)

- Etelä-Suomen Sanomat: Ilmaisia kirjoja kannettiin Lahden messukeskuksesta kassikaupalla kotiin – "Pitää soittaa miehelle, että tulee asemalta hakemaan" (verkkoartikkeli)

- Orimattilan Sanomat: Ilmaisen Kirjan Päivästä kannettiin yli 50 000 kirjaa

- Orimattilan Aluelehti: Ilmaisen Kirjan Päivä saavutti hurjan suosion (verkkolehti)

- Uusi Lahti: Lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi jakoon Lahdessa marraskuussa (verkkolehti)

- Etelä-Suomen Sanomat 19.10.2022, s. 25: Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla jaetaan lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi

- Etelä-Suomen Sanomat: Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla jaetaan lähes 100 000 kirjaa ilmaiseksi (verkkoartikkeli)

- Orimattilan Sanomat: Ilmaisen Kirjan Päivä järjestetään Lahden messukeskuksessa (verkkolehti)

Vuoden 2019 Ilmaisen Kirjan Päivä mediassa

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja