Mysi Lahtinen : Juhlat : uudestavuodesta elonkorjuuseen
Edellinen Mysi Lahtisen juhlakirja keskittyi kokonaan vuoden tärkeimpään juhlaan, jouluun. Nyt
käsitellään kaikki muut perinteiset vuotuiset juhlat: uusivuosi, loppiainen, nuutinpäivä, heikinpäivä,
laskiainen, pääsiäinen, vappu, juhannus ja elonkorjuujuhlat. Kaikkien näiden juhlien historia, tavat,
niihin liittyvät uskomukset ja ruokaperinteet ulottuvat vuosisatojen taakse. Mysi Lahtinen kertoo
näistä juhlista ja niiden historiasta tuttuun värikkääseen tyyliinsä.
Tämäkin kirja on suurelta osin keittokirja, kunkin juhlan pöytään on katettu sekä vanhoja perinteisiä
että uusia ruokia sulassa sovussa.
Palmikot hajallaan mäkeen
Ennen vanhaan laskiainen oli pitkätukkaisten juhlapäivä. Tytöt ja nuoret naiset avasivat
palmikkonsa laskiaismäkeen mennessään. He leväyttivät hiuksensa valtoimiksi, malliksi siitä
kuinka pitkää ja kaunista pellavaa taloon toivottiin saatavan. Kerrankin naisilla oli tilaisuus
näyttää upeita hiuksiaan, ja se oli mahdollista vain laskiaisena. Muulloin oli sopimatonta kulkea
hiukset hajallaan hapsottaen.
Ne, joilla oli lyhyt tukka, saivat kiiltävät ja pitkät pellavaiset lainahiukset päähänsä. Pikkutytöille
palmikoitiin pellavasta letit, jotka sojottivat somasti pääliinan reunuksen alta.
Mäenlasku oli laskiaisen kohokohta. Mäkeen läksivät kaikki kynnelle kykenevät. Mukana
vedettiin mitä erilaisempia lasketteluvälineitä; potkukelkkoja, maha- ja vesikelkkoja, pieniä
hevosrekiä ja heinillä täytettyjä säkkejä, jotka monasti olivat alapuoleltaan jäädytettyjä.
Jos kylä sijaitsi joen rannalla, laskettiin joen varren jyrkkiä rinteitä pitkin huimia liukuja jäälle.
Mennessään huudettiin pellavasadon onnistumisen varmistamiseksi "Pitkiä pellavia". Jostain
kelkasta saattoi kuulua huuto "Liu lau liinoi, pitkiä ja hienoi". Ja mitä hurjemmin ja pitemmälle
kelkka liukui, sitä pidempää pellavaa taloon saatiin.
Laskiaisen pöytä
Laskiaisen juhlinta on mukava aloittaa jo laskiaissunnuntaina. Silloin pöytään kannetaan voissa
tiriseviä blinejä. Ne tarjotaan upean suomalaisen mädin, sipulisilpun ja smetanan saattelemina.
Sillikaviaari sopii blinien päälle myös hyvin, samoin salviavoisula.
Laskiaistiistaina on muitten herkkujen vuoro. Hernesoppa kuuluu asiaan ja läskipannukakku,
joka sentään on sävelletty nykyajan pöytään. Perinteisen hernesopan sijaan voi nauttia hyvän
rouvan keittoa, tai meiramikoulukunnan hernekeittoa. Läskipannukakku on mainio ruokalaji.
Samasta taikinasta tulee sekä pää- että jälkiruoka. Jos joku ei tykkää jälkiruokapannukakusta, hän
saa laskiaispullan lautaselleen.
* Kuvausteksti saattaa koskea teoksen toista versiota. Kuvauksessa mainitut yksityiskohdat, kuten mahdolliset oheistuotteet, eivät välttämättä ole osa valitsemaasi teosta. Valitsemasi teoksen tarkat tiedot löytyvät alla olevasta ominaisuusluettelosta.
Tuoteryhmä | |
---|---|
Tekijä | Mysi Lahtinen |
Teoksen nimi | Juhlat : uudestavuodesta elonkorjuuseen |
SKU | P-JUHL-495E56 |
Avainsanat | ruokaohjeet, ruoanvalmistus, vuotuisjuhlat, juhlat |