Semi Purhonen & Jukka Gronow & Riie Heikkilä & Nina Kahma & Keijo Rahkonen & Arho Toikka : Suomalainen maku
Alkaen 20,00 €
Varastossa
Vain %1 jäljellä
SKU
P-SUOM-C9A30C

Suomalainen maku pureutuu suomalaisten elämäntyyleihin ja niiden yhteiskunnallisiin jakolinjoihin, tarkastellen, miten maku, kulttuuripääoma ja kulutus heijastavat eriarvoisuutta ja valtaa nykypäivän Suomessa.
Takakansi
Ooppera vai hip hop?Andy Warhol vai Akseli Gallen-Kallela?
Sushi vai karjalanpaisti?
Sauvakävely vai solarium?
Jokaisella on omat makumieltymyksensä, harrastuksensa ja vapaa-ajanviettotapansa, mutta elämäntyylit eivät jakaudu sattumanvaraisesti. Ne ilmentävät yhteiskunnallista eriarvoisuutta, valtaa sekä kamppailua statuksesta ja arvostuksesta.
SUOMALAINEN MAKU vie tutkimusmatkalle 2000-luvun Suomen elämäntyyleihin. Teoksessa tarkastellaan muun jakautumista eri kulttuuriloinneilla musiikista kirjallisuuteen, urheiluun ja ruokaan. Siinä pohditaan, millaista makua arvostetaan ja mitä on kulttuuripääoma nyky-Suomessa. Vaikuttavatko mieltymyksiin ensisijaiset koulutus, ikä vai sukupuoli? Voiko korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin välillä enää vetää tiukkaa rajaa?
Teos on suuren tutkimushankkeen lopputulos, joka perustuu monipuolisiin ja edustaviin aineistoihin. Tutkijoiden lisäksi äänessä ovat heidän haastattelemansa suomalaiset.
Esittely
Sanonnan mukaan makuasioista ei voi kiistellä. Ihmisillä on monenlaisia vapaa-ajanviettotapoja, mieltymyksiä ja kulttuuriharrastuksia. Joku urheilee, toinen käy ahkerasti teatterissa, kolmas on lukutoukka, neljäs näitä kaikkia ja viides jotakin ihan muuta.Harrastukset, vapaa-ajanviettotavat ja niihin liittyvä kulttuurinen maku - ihmisten elämäntyylit - eivät jakaudu yhteiskunnassa tasaisesti tai satunnaisesti. Niiden takana on monenlaisia sosiaalisia jakolinjoja, jotka liittyvät yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen, valtaan ja kamppailuun sosiaalisesta arvostuksesta ja statuksesta. Suomalainen maku vie tutustumismatkalle 2000-luvun Suomen elämäntyyleihin. Teos tarkastelee suomalaisen maun jakautumista kulttuurin kentillä musiikista kirjallisuuteen, urheiluun ja ruokaan pohtien samalla maun ja kulttuuripääoman sosiaalisia ulottuvuuksia. Teoksessa pohditaan myös suomalaisen maun erityispiirteitä muihin maihin nähden. "Maun avulla erottelemme ja luokittelemme ihmisiä ja esineitä sekä tulemme muiden luokittelemiksi. Maku ei ainoastaan luokittele vaan se myös asettaa ihmiset ja esineet hierarkkiseen järjestykseen, jossa toiset ovat parempia ja arvokkaampia kuin toiset. Maku pitää yllä eriarvoisuutta ja on sen vuoksi vallankäytön väline."
* Kuvausteksti saattaa koskea teoksen toista versiota. Kuvauksessa mainitut yksityiskohdat, kuten mahdolliset oheistuotteet, eivät välttämättä ole osa valitsemaasi teosta. Valitsemasi teoksen tarkat tiedot löytyvät alla olevasta ominaisuusluettelosta.
| Tuoteryhmä | |
|---|---|
| Tekijä | Semi Purhonen & Jukka Gronow & Riie Heikkilä & Nina Kahma & Keijo Rahkonen & Arho Toikka |
| Teoksen nimi | Suomalainen maku |
| SKU | P-SUOM-C9A30C |
