Stephen King (kirjat listattu alla)

Stephen KingStephen King (synt. 1947) on yksi tunnetuimmista kauhu ja fantasiakirjailijoista maailmassa. Seitsemälle vuosikymmenelle ulottuva ura on tuottanut tähän mennessä yli 70 kirjaa ja novellikokoelmaa. Yli 350 miljoonalla myydyllä kirjallaan King kuuluu myydyimpien kauhukirjailijoiden kuninkaallisiin. Kauhukirjallisuuden lisäksi King on kirjoittanut fantasiaa ja jännitystä sekä joitakin kirjoittamiseen ja kauhun genreen liittyviä ei-fiktiivisiä kirjoja. Kirjoistaan ja novelleistaan King on saanut lukuisia palkintoja, joukossa mm. useita British Fantasy Societyn kirjallisuuspalkintoja, Bram Stoker -palkintoja sekä Hugo- ja Nebula-palkinnot.

Stephen Kingin kirjojen tapahtumien ympäristö on usein hyvin tyypillisiä pikkukaupunkeja ja rauhallisia lähiöitä. Tapahtumien keskipisteessä olevat ihmiset ovat tavallisia miehiä ja naisia - ihmisiä, jotka joutuvat kohtaamaan kauhun turvallisissa kotiympäristöissään. Kingin kertomisten kauhistuttavuus ei niinkään synny itse ”möröistä”, vaan nimenomaan kauhun tunkeutumisesta tavallisen ihmisen normaaliin maailmaan. Mikäpä olisi sen kauhistuttavampaa, kuin kauhu omassa tutussa ja turvalliseksi luullussa paikassa? Stephen King on myös tunnettu syväluotaavista ihmishahmoistaan, joiden tunteita ja ajatuksia hän kertomuksissaan laajalti kuvaa. Useissa teoksissa Kingin päähenkilöitä ovat lapset, joita hän kuvaa hyvin oivaltavasti. Lapsuuden kuvaukset amerikkalaisissa pikkukaupungeissa, kesäpäivien ollessa pitkiä ja kuumia, todella imaisevat lukijan mukaansa.

Lue lisää Stephen Kingistä sivun alaosassa...

Kuva: Dick Dickinson, Tammi

 

Items 1 to 40 of 241 total

Sivu

Stephen Kingin yksityiselämä

Stephen King syntyi 1947 Portlandissa, Mainessa. Hänen isänsä hylkäsi perheensä Stephenin ollessa parivuotias, ja hänen äitinsä Nellie kasvatti Stephenin ja isoveli Davidin yksinhuoltajana muutamassa eri kaupungissa. Stephenin ollessa 11-vuotias he muuttivat Nellien kotikaupunkiin Durhamiin, Maineen. Lukion jälkeen Stephen King lähti opiskelemaan Mainen yliopistoon, josta hän valmistui vuonna 1970 pääaineenaan englannin kieli ja takataskussaan lukio-opettajan pätevyys. King tapasi vaimonsa Tabithan opiskeluaikoinaan, ja heidän ensimmäinen lapsensa syntyi vuonna 1971, perheen kasvaessa lopulta kolmilapsiseksi. Stephen King teki opiskelun ohessa ja sen jälkeen satunnaisia töitä kirjoittaen samalla lehtiin lyhyitä kertomuksia leivän leventämiseksi.

Opiskelu ja kirjailijauran alku

Stephen King aloitti kirjoittamisen jo lapsena, mutta ensimmäisen ammattimaisesti kirjoitetun kertomuksen hän myi vuonna 1967. Lyhyiden kertomuksien lisäksi hän kirjoitti yliopiston opiskelijalehteen viikoittaista kolumnia ja oli monen 60- ja 70-lukujen opiskelijan tavoin poliittisesti aktiivinen. Saatuaan opettajanviran 1971 Hampdenin kunnallisesta lukiosta, Hampden Academysta, hän jatkoi novellien kirjoittamista iltaisin ja viikonloppuisin, samalla työstäen romaaneja. Ensimmäisen romaaninsa, Carrien, King myi Doubleday-kustantamolle vuonna 1973. Samana vuonna hän sai tietää Carrien pokkarioikeuksen myynnistä New American Library -kustantamolle, mistä saadut 400 000 dollaria antoivat Kingille mahdollisuuden siirtyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

Stephen Kingin teoksia ja filmatisointeja

Päätyökseen Stephen King mainitsee Musta torni -sarjan, joka on kahdeksanosainen fantasiakauhusarja. Tässä sarjassa King yhdistää klassisen fantasian vanhoihin italowesterneihin - kauhua unohtamatta. Jännityksen puolelle King poikkesi Mersumies-trilogiallaan, jonka ensimmäinen osa sai arvostetun Edgar-palkinnon. Suurimmasta osasta Kingin teoksista on tehty elokuvia ja TV-sarjoja. Tunnetuimpiin elokuviin kuuluvat Hohto, Piina, Se (kaksikin eri filmatisointia) sekä Stan by Me - Viimeinen kesä. Sarjoista parhaimpiin kuuluvia ovat ehkäpä Mr. Mercedes (Mersumies), 11.22.63 sekä Tukikohta.

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja