Vastuullisuus

Finlandia Kirjalle vastuullisuus on yksi tärkeimmistä arvoista, ja siihen pyritäänkin kaikilla osa-alueilla. Tämä luonnollisestikin korostuu kirjojen kierrättämisessä ja erilaisissa kirjojen elinkaaren pidentämiseen tähtäävissä toimissa. Vastuullisuus on meille kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää kierrättämistä. Se on välittämistä ja vastuun kantamista niin yhteisöstä kuin ympäristöstä. Me haluamme omalla toiminnallamme olla mukana rakentamassa parempaa huomista tuleville sukupolville. Samalla haluamme edistää lukemista, jonka näemmä tärkeäksi yhteiskuntaa kantavaksi voimaksi. Pelastamalla laajasti ja mitään aihealuetta syrjimättä erilaista kulttuurituotantoa seuraaville lukijoille ja tarjoamalla sitä monipuolisesti saataville pystymme tukemaan painetun kulttuuriperinnön moninaisuutta maassamme.

Kirjojen ja lehtien elinkaaren pidentäminen

Hiilijalanjäljen pienentäminen

Kirjat ovat historiallisesti olleet arvoesineitä, joita on kohdeltu suurella kunnioituksella ja luettu niin kauan kuin ne ovat pysyneet kasassa. Senkin jälkeen ne on usein hävittämisen sijaan korjattu. Kulutusyhteiskunta ja massatuotanto ovat kuitenkin muuttaneet myös kirjoihin liittyviä mielikuvia ja kulutuskäyttäytymistä. Ympäristönäkökulmasta olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että kirjoja ei nähtäisi kertakäyttötuotteina, sillä niiden aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä 97 % syntyy valmistusprosessissa (VTT). Kirjan aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle tulisikin tarkastella lukukertojen kautta – mitä useamman kerran kirja päätyy uudelle lukijalle, sitä pienempi kuormitus yksittäisestä lukukokemuksesta ympäristöllemme syntyy. Täten käytetyn kirjan lukeminen onkin aina ympäristöteko.

Kirjan hiilijalanjälki pienenee myös ajan myötä, sillä kirja toimii hiilivarastona, kuten muutkin pitkäikäiset puutuotteet. Puu nimittäin sitoo kasvaessaan itseensä hiilidioksidia, joka pysyy sitoutuneena lopputuotteeseen, kuten kirjaan, niin kauan kuin sitä ei hävitetä. Kirjan voi kuitenkin kierrättää fiksusti uusiksi tuotteiksi, jolloin hiilivarasto säilyy. Vuosien saatossa kirjaan sitoutunut hiilidioksidi pienentää sen valmistuksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä merkittävästi - viidessä vuodessa 5 % ja sadassa vuodessa jopa 75 % (VTT). Toisin sanoen, mitä pidempään kirja pysyy lukukäytössä, sitä enemmän luontoa säästyy.

Kierrättämisen mahdollistaminen koko Suomessa

Finlandia Kirjan toiminta perustuu juuri tähän ajatukseen kirjan elinkaaren pidentämisestä. Kuluttajien mahdollisuudet kierrättää kirjansa mielekkäällä tavalla ovat vähentyneet huimasti antikvariaattien 80-luvun kulta-ajoista lähtien. Nykypäivänä monesta kaupungista puuttuvat antikvariaatit kokonaan tai sitten niillä on kirjoja varastoissaan jo liiaksikin asti, minkä johdosta vain hyvin valikoituja kappaleita pystytään ostamaan. Kirpputoreilla kirjat taas liikkuvat verrattain huonosti. Kierrätyskeskuksetkin ovat varsin nirsoja ottamaan kirjoja vastaan, minkä lisäksi niiltä puuttuu ympäristöystävälliset tavat kierrättää myyntiin kelpaamaton kirjallisuus. Näistä syistä me olemme rakentaneet yhteistyökumppanimme DB Schenkerin kanssa toimintamallin, jonka avulla me pystymme ostamaan kirjoja aivan koko Suomesta suoraan kotiovelta noudettuna. Tarvittaessa toimitamme pakkauslaatikotkin etukäteen. Voit lukea hankintatoimestamme lisää Ostamme kirjoja -sivultamme.

Koska kaikkein pienimpiä kirjaeriä ei voida kuljetuskustannusten vuoksi noutaa suoraan kotoa, olemme ryhtyneet kehittämään ainutlaatuista Kirjan Kiertorata -palvelua, jossa kuka tahansa voi tuoda kirjansa keskitetylle kierrätyspisteelle, ja tienata palkkioksi kirjojen myyntiarvoon perustuvan lukusetelin verkkokauppaamme. Ensimmäinen Kirjan Kiertorata -piste aloitti Vaasan kaupunginkirjastossa 8.2.2021 saaden erittäin positiivisen ja vilkkaan vastaanoton. Lahdessa kampanjaluonteisesti järjestetty kierrätyspiste saavutti valtavan suosion osana kaupungin  ympäristöpääkaupunkivuotta. Kirjan Kiertorata -pisteitä löytyy jo useammasta kaupungista, ja pyrimme myös jatkuvasti laajentamaan palvelua!

Kirjojen säästäminen laajan valikoiman kautta

Antikvariaattialalla heikommin myyvät kirjat on ollut tapana hävittää heti, ja pidempään myynnissä roikkuneet ovat lopulta kohdanneet saman kohtalon. Parempiakaan kirjoja ei yleensä pidetä valikoimassa useita kappaleita. Meillä ajatusmaailma on hyvin erilainen, ja haluammekin antaa asiakkaan päättää, mitä haluaa meiltä tilata – me emme tee näitä päätöksiä omien mieltymystemme tai ennakkoajatustemme perusteella. Me myös pidämme vähintään viisi kappaletta samaakin tuotetta valikoimassa, sillä kirjojen kysyntätilanteen eläessä saamme näin samalla sekä varmistettua kattavan valikoiman että minimoitua kirjojen hävittämistarpeen.

Kirjojen lahjoittaminen

 
Etenkin myyntitilastojen kärjessä keikkuneita suosikkiromaaneja on painettu suuria määriä, ja näin niitä päätyy meillekin enemmän kuin mitä valikoimaamme tarvitsemme. Tällaisia hyväkuntoisia ja laadukkaita kirjoja olisi sääli hävittää, joten aloitimme vuonna 2014 vuosittain järjestettävän Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtuman, jossa jaamme ilmaiseksi valtavan määrän kirjoja ilman mitään rajoituksia tai pääsymaksuja. Tapahtuma on paisunut jo niin suureksi, että kirjoja jaetaan yhden päivän aikana kymmeniätuhansia. Miltei kaikki tarjolle laitetut kirjat löytävät myös uuden kodin tapahtuman myötä. Tarjolla on ollut myös suuria määriä aivan uusia kirjoja kustantajien jäännöseristä, joten joulun alla järjestetty tapahtuma on ollut erittäin pidetty myös vähävaraisten perheiden keskuudessa yhtenä mahdollisuutena hankkia lisää lahjoja pukinkonttiin.  Voit lukea lisää aiheesta Ilmaisen Kirjan Päivä -sivultamme.

Kirjojen kierrättäminen uusioraaka-aineeksi

Valitettavasti osa meille päätyvistä kirjoista on joko kuntonsa puolesta tiensä päässä tai niin epäkurantteja (esim. vanhat tietosanakirjasarjojen osat tai kirjakerhojen kirjat), ettei niitä pystytä jakamaan edes ilmaiseksi. Näitä kirjoja varten meillä on aivan ainutlaatuisen hieno yhteistyö Ekovilla Oy:n kanssa, joka pystyy hyödyntämään kirjat kansineen päivineen ilman minkäänlaista hukkaa kotimaisen ekologisen eristevillan valmistuksessa. Näin kirjat saavat uuden elämän uudenlaisena tuotteena pitäen suomalaiset kodin lämpimänä ympäristöystävällisellä tavalla. Mikäli kierrätettävät kirjat on päällystetty sekajätteeksi luokiteltavalla kirjanpäällystysmuovilla, erottelemme kannet sivuista, jotta näitäkään kirjoja ei tarvitsisi kokonaan hävittää.

Erikseen valikoiduista kauniista kirjoista on mahdollista tehdä myös kauniita taide-esineitä ja koruja. Yhteistyökumppanimme Katrin Kirjataide valmistaakin luovuttamistamme kirjoista sekä upeita kirjatauluja kotien sisustukseen että kauniita korvakoruja. Näitä käsityötuotteita on mahdollista tilata suoraan verkkokauppamme kirjataideosiosta.

Kirjojen hyödyntäminen sisustuselementteinä

Kirja elää uutta kukoistuskauttaan osana kotien sisustusta. Enää ei kuitenkaan tavoitella takavuosien kirjarivistöillä vuorattuja seiniä, vaan kirjoja käytetään harkitummin ja mm. värimaailmat huomioiden. Me lajittelemmekin sivuun erilaisia sisustuskirjoja väreittäin sekä säästäen nahkaisilla selkämyksillä varustettuja teoksia. Kirjoillamme on sisustettu mm. useita Robet’s Coffee -kahvilaketjun myymälöitä ml. Pohjois-Esplanadin lippulaivamyymälä ”Jugend”. Verkkokaupastamme on pian myös mahdollista tilata sisustuskirjoja metritavarana!

Hyväntekeväisyys

Haluamme toimia osana omaa yhteisöämme ja tehdä positiivisen vaikutuksen erityisesti maamme lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Tästä syystä olemme toimineet jo vuosia Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhteistyökumppanina. Jokaisesta verkkokaupastamme tilatusta tuotteesta lahjoitammekin 0,10 € MLL:n työlle lasten ja nuorten hyväksi. Osa tuesta kohdistetaan paikalliseen toimintaan ja osa valtakunnalliseen. Yhtenä erityisen mielenkiintoisena kohteena on Lukumummit ja -vaarit -toiminta, jolla tuetaan lasten lukutaidon ja sanavaraston kasvua sekä innostetaan lukemisen pariin.

Jätteiden lajittelu

Sen lisäksi, että mietimme todella tarkkaan, miten kirjat lajitellaan ja kierrätetään mahdollisimman mielekkäällä tavalla, lajittelemme myös omassa toimipaikassamme syntyneet jätteet tarkasti. Meillä on erikseen nimetty lajitteluvastaava, joka huolehtii siitä, että niin toimiston, varaston kuin sosiaalitilojenkin jätteet lajitellaan tarkasti eri jätelajeihin. Samalla huolehditaan tietenkin myös tietoturvamateriaalin asianmukaisesta hävittämisestä, kuten asiakastietoja sisältävien tulosteiden silppuamisesta.

Käytettävät materiaalit

Kiinnitämme tuotteiden paketoinnissa huomiota ekologisuuteen. Suurimmassa osassa lähetyksiä käytämme Pussikeskuksen Pandaroll-kirjapakkauksia, jotka on valmistettu kierrätyskuidusta, ja tarjoavat samalla kirjoille erittäin hyvän suojauksen ilman solu- tai kuplamuovipehmustusta. Pahvilaatikkomme puolestaan pehmustetaan muovipohjaisten tuotteiden sijasta FillPak-voimapaperilla, joka on 100-prosenttisesti kierrätetty ja pölyämätön materiaali, joka suojelee ympäristön lisäksi henkilökuntaamme pölyaltistukselta. Käyttämämme teipit ovat kierrätettävää polypropeenia.

Henkilöstön jaksaminen ja hyvinvointi

Yhtenä tärkeänä osana vastuullista toimintaa on henkilöstön hyvinvointiin panostaminen. Huolehdimme n. 15-päisen henkilöstömme työergonomiasta mm. sähkösäätöisten työpöytien, seisonta-alustojen ja fysioterapeutin ohjauksen avulla. Tarjoamme työntekijöillemme vapaavalintaisen hierojan ja/tai fysioterapeutin palveluja täysimääräisellä 400 eurolla vuodessa, sillä kirjojen käsittelyssä tulee erilaisia toistuvia liikkeitä, jotka voivat aiheuttaa paikkojen jumiutumista. Tuemme lisäksi henkilöstömme henkistä ja fyysistä hyvinvointia täysimääräisellä Smartumin liikunta- ja kulttuuriedulla.

Vanhoista kirjoista voi irrota paperi- ja huonepölyä, joten meillä on tehokkaat ilmanpuhdistimet kaikissa työtiloissa. Emme myöskään käsittele tai laita myyntiin sisäilmaongelmista kärsivistä kodeista tulleita kirjoja niihin liittyvien terveysriskien vuoksi. Meillä on aina tarjolla työnantajan kustantamia virvokkeita ja pikkupurtavaa siltä varalta, että energiatasot pääsevät laskemaan. Lisäksi kaikkien työntekijöiden kanssa käydään säännöllisesti keskusteluja työssä jaksamiseen, työtehtäviin ja urakehitykseen liittyen. Pyrimmekin antamaan kaikille työntekijöille mahdollisuuden suuntautua sellaisiin työtehtäviin, jotka tuntuvat itselle mielekkäimmiltä. Joillekin se tarkoittaa keskittymistä tiettyyn työtehtävään ja toisille vastuutehtäviä tai vaihtelevampaa työnkuvaa eri tehtävissä. Ja tietenkin järjestämme vuoden mittaan myös mahdollisuuksia erilaiseen yhteiseen ajanviettoon!

Kuljetukset

Käytämme verkkokauppamme kuljetuksissa pääyhteistyökumppaneina yrityksiä, jotka panostavat vastuullisuuteen ja erityisesti ympäristöystävällisyyteen. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä kuljetusalan vihreimmät kotiinkuljetukset tarjoavan Budbeen kanssa lähes siitä asti, kun yritys aloitti toimintansa Suomessa. Budbeen toimitukset ovat 100 % fossiilittomia sekä 110 % ilmastokompensoituja. Heille kestävään kehitykseen panostaminen ei ole PR-kikka, vaan jatkuvaa tekemistä lukuisilla eri osa-alueilla ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

Suurin osa verkkokauppamme lähetyksistä toimitetaan Postin pakettipalveluilla. Pitkäaikaisin yhteistyökumppanimme Posti on vastuullisuusasioissa aivan erityisen valveutunut. Se on globaalisti yksi kolmesta kuljetusalan yhtiöstä, joka on sitoutunut kaikkein tiukimpiin ilmastotavoitteisiin - pitkällä aikavälillä nollapäästöihin. Se saavutti vuonna 2021 voiton arvostetun vastuullisuuskilpailun, World Sustainability Awardsin, päästövähennyssarjassa. Lisäksi suomalaiset kuluttajat valitsivat sen vuonna 2022 vastuullisimmaksi paketti- ja logistiikkabrändiksi. Myös kansainvälisesti vastuullisuusarviointeja tekevä EcoVadis on antanut Postille parhaan mahdollisen sijoituksen, eli platinamitalin, sijoittaen yrityksen kaikista maailman yrityksistä parhaaseen 1 %:iin.

Erilaiset tempaukset ja muu toiminta

Olemme mielellämme mukana erilaisissa hyvän mielen tempauksissa. Muutamana esimerkkinä olemme vuosien saatossa olemme mm. lahjoittaneet yhteistyössä World Visionin kanssa varat lasten ja nuorten kirjakokoelmalle intialaisen kylän lasten toimintakeskukseen, osallistuneet lasten joulupuu-keräyksiin sekä rahoittaneet korona-aikana ruoka-apujakeluita vähävaraisille perheille ja sponsoroineet kokoontumisrajoituksista kärsivää urheiluseuraa. Näiden lisäksi yrittäjämme Matti Pietilä on toiminut 4H-yrittäjäkummina ja kiertänyt paljon kouluissa puhumassa nuorille yrittäjyydestä ja antikvariaattialasta. Olemme myös tehneet molemmin puolin antoisaa yhteistyötä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Orimattilan toimintakeskuksen kanssa, jonka myötä monet erityistä tukea tarvitsevat ovat päässeet kokeilemaan erilaisia työtehtäviä sekä auttamaan Ilmaisen Kirjan Päivä -tapahtuman järjestämisessä.

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja