Uusi kauppa tuo tullessaan paljon toivottuja uudistuksia - säilyttäen samalla tutun helppokäyttöisyyden

kirjoittanut Matti Pietilä


finlandiakirja.fi-verkkokauppa sai alkunsa vuoden 2012 alussa eli reilu vuosi yrityksen perustamisen jälkeen. Jo tuohon aikaan tavoitteenamme oli tarjota asiakkaille nykyaikainen verkkokauppakokemus monipuolisine maksu- ja toimitustapavaihtoehtoineen aikana, jolloin alan vakiintuneet kauppapaikat mahdollistivat antikvariaateille vain hyvin pelkistettyjä palveluita sähköpostilaskuineen ja rajoittuneine hakutoiminnallisuuksineen. Kauppaa on kehitetty siitä lähtien jatkuvasti, ja myös ulkonäkö on muuttunut matkan varrella – mobiilikäytettävyyttä unohtamatta. Oman kauppamme täyttäessä kymmenen vuotta on tullut aika ottaa seuraava harppaus antikvariaattialan verkkokaupassa ja tuoda kauppa entistä lähemmäs kirjanystävien toiveita ja tarpeita.

Verkkokauppamme uudistaminen tuli teknisestikin ajankohtaisesti, kun tuki vanhalle järjestelmälle oli loppumassa. Kehitystyön perustaksi otettiin valtava määrä asiakkailta saatuja palautteita sekä laajasti kerätyt tiedot siitä, mitä asiakkaamme pitivät antikvaarisessa verkkokaupassa tärkeimpänä. Uuden kaupan oli määrä palvella asiakasta entistä paremmin, mutta samalla säilyttäen helppokäyttöisyys ilman sitä kaikille tuttua tarpeettomien ominaisuuksien paljoutta, joka monia verkkokauppoja nykyään piinaa.

Pyrimme pitämään kaupan tärkeimmät ominaisuudet totutuilla paikoillaan, jotta siirtyminen uuteen kauppaan kävisi mahdollisimman vaivattomasti. Samalla lisäsimme kuitenkin useita toivottuja uusia ominaisuuksia, joiden toivomme helpottavan kirjalöytöjen tekemistä ja tilaamista! Voit lukea niistä lisää alta.

Ilmaisen toimituksen laskuri

Tutkimuksemme osoittivat, että asiakkaamme eivät suuremmin pidä postikulujen maksamisesta. Yllätys yllätys – kukapa niistä pitäisi! Päätimmekin tehdä kauppaamme pysyvän muutoksen, ja tarjota toimituksen ilmaiseksi kaikkiin vähintään 50 euron tilauksiin. Näet myös suoraan tuotesivujen laskurista, kuinka lähellä ilmaista toimitusta olet. Valittavina ilmaisina toimitustapoina ovat Budbeen kotiinkuljetus (suurimmissa kaupungeissa Budbeen toimitusalueella) sekä DB Schenkerin noutopistepaketti (koko Suomessa).

Uusia tarkempia tuoteryhmiä

Olemme lisänneet tietokirjallisuuden alle 114 uutta tuoteryhmää, jotka helpottavat varsin laajoiksi kasvaneiden aihepiirien selailua silloin, kun haussa on teos hieman tarkemmasta aihepiiristä. Uusia tuoteryhmiä löytyy sellaisista aihepiireistä kuin koulukirjat (23), musiikki ja nuotit (25), psykologia ja elämäntaito (8), tekniikka, tietotekniikka ja koneet (8), uskonto (9), liiketalous, kansantalous, media ja viestintä (13), oikeustiede (8), yhteiskunta ja politiikka (9), maantiede, kansatiede ja geologia (7). Lisäksi paikallishistorian alle on lisätty kategoriat "sukututkimus" ja "sukukirjat" sekä kaunokirjallisuuden alle kategoriat "mietelauseet, aforismit ja sitaatit" sekä "näytelmät ja elokuvakäsikirjoitukset".

Tuotteiden etsiminen ja selaaminen

Asiakkaamme ovat linjanneet verkkoantikvariaatin kaikkein tärkeimmäksi ominaisuudeksi kirjojen helpon löydettävyyden, selailun vaivattomuuden sekä näihin liittyen myös lukusuosituksien saamisen. Näin ollen mekin katsoimme tärkeimmäksi velvollisuudeksemme näiden asioiden kehittämisen. Erityisesti ottaen huomioon kauppamme poikkeuksellisen suuren valikoiman, ymmärsimme tuotteiden löydettävyyden todellakin olevan kaiken keskiössä. Jatkossa seuraavat uudistukset tulevat helpottamaan huomattavasti kauppamme käytettävyyttä juuri tältä osin:

Kaikki saman teoksen eri versiot löytyvät nyt yhden tuotekortin alta, mistä asiakkaan on helppo valita haluamansa kappale

Kaikkein työläin muutos toteutettiin tuotetasolla, sillä uuteen kauppaan kaikki saman teoksen eri versiot yhdistettiin saman tuotekortin alle. Tämä tarkoittaa sitä, että avatessasi jonkin tuotesivun näet samalla kaikki meillä tarjolla olevat erilaiset kappaleet kyseisestä teoksesta. Voit näin ollen valita helposti ilman sen kummempia hakuja juuri haluamasi yksilön; kovakantisen tai pokkarin, vanhan tai uuden painoksen, hyväkuntoisen keräilykappaleen tai heikompikuntoisen lukukirjan - tai kenties vaikka signeeratun erikoiskappaleen! Hintojen ja tuotetietojen vertaileminen onkin nyt mahdollisimman helppoa!

Selatessasi aihepiirejä näet nyt vain yhden kappaleen samaa teosta, jotta valikoiman hahmottaminen olisi helpompaa. Sinun ei siis enää tarvitse selata sivutolkulla samoja tuotteita tutustuessasi itseäsi kiinnostavaan aihepiiriin. Edelleen kuitenkin hakiessasi tietyllä hakusanalla näet heti kaikki mahdolliset kappaleet, jotka kyseistä hakua vastaavat.

Kaupan haku toimii nyt monin verroin älykkäämmin

Haku osaa nyt myös huomioida suomen kielen sanojen eri taivutusmuodot, mikä mahdollistaa erilaisten aihesanojen käyttäminen toimivasti hakusanoina. Siinä missä vanhan kauppamme haku ei soveltunut aihepiirihakuihin, uudessa kaupassa riittää, kun kirjoitat etsimäsi aiheeseen liittyvän sanan perusmuodossaan.

Suurin muutos hakulogiikassa on kuitenkin se, että kauppa päättelee ja löytää käyttämäsi hakusanan perusteella parhaiten hakua vastaavat tuotteet. Se lajittelee ne automaattisesti järjestykseen, missä olennaisimmat tulokset näytetään ensimmäisinä. Ei siis tarvitse kauhistua, vaikka pikahaulla hakutuloksia tulisi määrällisesti paljon, sillä olennaisimmat tulokset näytetään aina listan kärjessä. Yritämme siis tehdä parhaamme, että vaikka hakusana ei täsmäisi tarkalleen tuotteen nimeen, saisit ainakin joitain mahdollisesti etsimääsi aihetta läheltä liippaavia löydöksiä. Esim. hakusanalla ”ompelu” saat ensin näkyviin ne tuotteet, joiden nimestä löytyy kyseinen hakusana täsmälleen käyttämässäsi muodossa. Vasta sen jälkeen näytämme tuloksia hakusanan eri taivutusmuodoilla, teokselle merkityillä avainsanoilla sekä kirjasarjan nimellä kuten Uusi ompelu- ja käsityökerho.

Etsiessäsi juuri tiettyä tekijää tai teoksen nimeä voit käyttää pikahaun sijaan Teoksen nimi- tai Tekijän nimi -hakua, jolloin haku ei ota huomioon muita tietoja ja saat suoraan rajatumman tuloksen.

Ennen suomen kirjakielen vakiintumista tiettyjä kirjaimia ja kirjainyhdistelmiä kirjoitettiin hyvin eri tavoin. Esimerkiksi ”v” ja ”w” olivat käytössä ristiin rastiin, ”ks” kirjoitettiin monesti ”x”, ”k” oli usein ”c” ja niin edelleen. Olemme nyt rakentaneet parhaamme mukaan synonyymitietokantaa, jonka avulla vanhat kirjat löytyvät haulla huomattavasti aiempaa paremmin. Näin ollen esim. Waltarin kirjat löytyvät, vaikka epähuomiossa tulisi haettua sanalla ”Valtari”.

Haun jälkeen sinulla on edelleen mahdollisuus lajitella tuotteita esim. uutuus- tai hintajärjestykseen sekä rajata hakutuloksia monilla eri kriteereillä kuten tuotekategoria, sidonta, kunto, painos tai kieli. Voi myös rajata tuloksia eniten alennettuihin tuotteisiin. Uutena ominaisuutena saat nyt tarkasteltua laajemmin erilaisia erikoiskappaleita, kuten painovirhe- tai näytekappaleita sekä signeerattuja tai numeroituja kirjoja.

Lukusuosituksia

Olemme joutuneet kenties hieman häpeissämmekin asiakaspalautteita lukiessamme huomaamaan, että asiakkailla on valtavan paljon suurempi halu ja tarve saada lukusuosituksia, kuin mitä olisimme ikinä arvanneet. Ensimmäisenä toimenpiteenä päätimme mahdollistaa teoskohtaiset vertaisarvioinnit. Nyt sinullakin on siis mahdollisuus arvostella lempi- tai inhokkiteoksesi kaupassamme. Nyt kun uudessa kaupassa kaikki teoksen eri versiot ovat aina yhden ja saman pysyvän tuotekortin alla, arvostelusi näkyy pysyvästi kyseisen teoksen tiedoissa – katsoi kävijä sitten minkälaista kappaletta hyvänsä tuosta kyseisestä teoksesta. Rekisteröityneenä käyttäjänä näet tekemäsi arvostelut oman tilisi kautta.

Seuraavaksi olemme tuomassa kauppaan henkilökuntamme suosituksia. Sen jälkeen lisäämme vielä mahdollisuuden hakea kirjoja erilaisten kirjallisuuspalkintojen kautta, jolloin voit tarkastella esim. Finlandia-palkittuja kirjoja tai kirjailijoita, Nobel-voittajien tuotantoa tai vaikkapa tietyn aihepiirin palkittuja menestysromaaneja kuten World Fantasy Award -voittajia.

Mahdollisuus ilmaisiin lahjakirjoihin

Haluamme tietenkin kannustaa asiakkaitamme tekemään ennemmin hiukan isompia tilauksia kerralla, sillä pienissä tilauksissa meillä on melkoinen työ kirjojen hyllypoimintojen ja pakkaamisen kanssa, kun jokainen tuote keräillään ja pakataan aina huolellisesti – oli se sitten yhden tai sadan euron hintainen. Pienimpien tilausten kohdalla käytettyjen kirjojen hankinnan, varastoinnin, tietojen käsittelyn, valokuvaamisen, keräilyn ja postittamisen kustannukset valitettavasti ylittävät usein niiden myyntihinnan. Tästä syystä saat nyt kaupastamme kannustimena kassalle siirryttäessä valita ilmaisen uuden (eli täysin käyttämättömän) lahjakirjan vähintään 50 euron tilaukselle. Lahjakirjavalikoimaamme on valittu useita erilaisia teoksia eri aihepiireistä.

Uusittu ulkoasu ohjaa kaupan käyttöä

Olemme kiinnittäneet verkkokauppamme uudessa ulkoasussa erityistä huomiota helppokäyttöisyyteen ja värimaailmaan, jotta käyttökokemus olisi mahdollisimman sujuva. Näin ollen esim. olennaisimpia toiminnallisuuksia on korostettu oranssilla värillä, joka ohjaa asiakasta läpi ostoksilla käynnin. Värimaailmassa on myös vältetty ikäihmisille haastavimpia värejä ja väriyhdistelmiä. Olemme samalla halunneet päivittää kaupan ilmettä raikkaammaksi pitäen ulkoasun kuitenkin samalla kevyenä ja helposti hahmotettavana.

Lahjakortit (ominaisuus tulossa pian)

Antikvariaatti on loppujen lopuksi yllättävänkin osuva kohde lahjakortille – etenkin jos lahjan saajana on kirjanystävä. Käytetty kirja on nimittäin aina paitsi yksilöllinen myös erityisen ekologinen ja vastuullinen lahja. Voit pian ostaa suoraan kaupastamme lahjakortin, joka toimitetaan suoraan joko omaan tai lahjansaajan sähköpostiin. Voit myös halutessasi tulostaa lahjakortin ja antaa sen fyysisenä lahjana. Sen voi lisäksi käyttää useammalla eri ostoskerralla, jos koko lukulistaa ei saa heti mietittyä valmiiksi. Rekisteröityneenä asiakkaana omien lahjakorttien tilannetta voi myös seurata oman tilin kautta.

Muita ominaisuuksia

Saattaa olla myöhäistä sanoa tässä vaiheessa, mutta lyhyestä virsi kaunis! Tässä siis vielä ytimekäs listaus verkkokauppamme muista uusista ominaisuuksista:

  • Postipaketeille omavalintainen noutopiste
  • Uusi vastuullisuusosio kertoo toimintamme vastuullisuuden eri osa-alueista. Lisäksi voit lukea erikseen hyväntekeväisyystapahtuma Ilmaisen Kirjan Päivästä sekä kirjastojen kanssa yhteistyössä toteutettavasti Kirjan Kiertorata -palvelusta
  • Asiakaspalvelun yhteystiedot aiempaa paremmin näkyvillä – palvelemme mielellämme niin puhelimitse kuin sähköpostitse kaikissa kirjojen ostoon tai myyntiin liittyvissä asioissa!
  • Uusi ohjesivu ulkomaille tilaamiseen
  • Alennuskoodin ja lahjakorttikoodin voi nyt syöttää ostoskorin lisäksi kassalla
  • Tuotteiden erityispiirteet aiempaa selkeämmin näkyvillä (esim. signeeraus, tekijän omiste, numerointi, painovirhekappale, kirjastopoisto)
  • Kassatoimintoja parannettu aiempaakin toimivammiksi
  • Laskulla tilaamisessa vahva tunnistauminen, mikä mahdollistaa tilaamisen myös toisen henkilön osoitteeseen

1. helmikuuta 2022

☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja